Βιβλίο
Λαϊκή ιστορία του κόσμου
Από την εποχή του λίθου έως και τη νέα χιλιετία

Κρις Χάρμαν
Μετάφραση: Ελένη Αστερίου
Ευθύνη Σειράς: Άρης Μαραγκόπουλος
Αθήνα
Τόπος
Αριθμός Έκδοσης: 1
2012
σ. 748
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-6863-88-2
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: A People's History of the World
Ιστορία
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 24.90€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 02-03-2012)
Περίληψη:

Η πρώτη ιστορία που εξετάζει την παγκόσμια πορεία του Ανθρώπου από την πλευρά των αδυνάτων. Καμία άλλη παγκόσμια ιστορία δεν πραγματοποιεί αυτόν τον άθλο τόσο συναρπαστικά, τόσο τεκμηριωμένα, και με τόσο πρωτότυπη μέθοδο.

Πώς έφτασε η ανθρώπινη κοινωνία στο δυσοίωνο σημείο που βρίσκεται σήμερα; Πώς διαμορφώθηκαν και πώς εγκαθιδρύθηκαν, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου, οι αυταρχικές εξουσίες, οικονομικές, πολιτικές, ιδεολογικές; Πώς οι εξουσίες αυτές υποχρέωσαν εκατομμύρια ανθρώπους, που με τον μόχθο τους οικοδόμησαν την πρόοδο, να έχουν ελάχιστα δικαιώματα, ελάχιστο μερίδιο στο ίδιο τους το έργο;

Η "Λαϊκή ιστορία του κόσμου" είναι η Ιστορία όλων των λαών του κόσμου από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τις μέρες μας. Η πρώτη ιστορία στο είδος της που διαλύει με τεκμήρια τον μύθο για τον "ανώτερο" δυτικό πολιτισμό, η πρώτη ιστορία που επίσης αποσείει την ευρωκεντρική ματιά στην εξέλιξη του πολιτισμού, η πρώτη ιστορία που αποδεικνύει ότι παρόμοιες περιβαλλοντικές και τεχνολογικές συνθήκες συντέλεσαν στο να συγκροτηθούν παρόμοιες κοινωνίες στην Ελλάδα, την Ινδία, την Κίνα.

Η "Λαϊκή ιστορία του κόσμου" ανατρέπει όλα τα γνωστά στερεότυπα για τη φεουδαρχία, το Βυζάντιο, το Ισλάμ, τους λαούς και τους πολιτισμούς στην Αφρική και φυσικά για την αποικιοκρατία. Και με εξίσου τολμηρή, πρωτότυπη σκέψη διαπραγματεύεται όλη τη νεότερη Ιστορία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις επαναστάσεις του εικοστού αιώνα, στους δύο παγκόσμιους πολέμους και στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Η "Λαϊκή ιστορία του κόσμου" είναι αυτό που ορίζει ο τίτλος της. Δίχως να απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις από τον αναγνώστη, ζωντανεύει τις βαθύτερες τάσεις της ανθρωπότητας, εκείνες που κινούνται κάτω από την επιφάνεια των εκάστοτε κοινωνιών -γεγονός που κατορθώνει με γλαφυρή, συναρπαστική γλώσσα.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Κατερίνα ΚοφφινάΛαϊκή ιστορία του κόσμουhttp://www.historical-quest.com1629/7/2012
Σπύρος ΚακουριώτηςΠαγκόσμια ιστορία "από τα κάτω"Περιοδικό "Διαβάζω"530Ιούνιος 2012
Ξενοφών Α. ΜπρουντζάκηςΛαϊκή ιστορία του κόσμου"Το Ποντίκι"5/4/2012
Γιάννης ΑσδραχάςΗ «Λαϊκή Ιστορία του Κόσμου, από την εποχή του λίθου έως και τη νέα χιλιετία»"Εξπρές"11/3/2012
Νίκος ΛούντοςΛαϊκή ιστορία του κόσμου". Ιστορία για να “πλάσουμε το μέλλον"Εργατική αλληλεγγύη"7/3/2012
"Λαϊκή ιστορία του κόσμου" και στην ελληνική γλώσσα"Η Αυγή"3/3/2012
Μπάμπης ΚουρουνδήςΜαρξιστικό πανόραμα της ανθρώπινης ιστορίαςΠεριοδικό "Σοσιαλισμός από τα Κάτω"91Μάρτιος-Απρίλιος 2012