Βιβλίο
Παραμύθι χωρίς όνομα

Πηνελόπη Δέλτα
Υπεύθυνος Σειράς: Ελένη Κεχαγιόγλου
Αθήνα
Alter - Ego ΜΜΕ Α.Ε.
2012
σ. 207
Σχήμα: 22χ15
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
Τα Νέα· Βιβλιοθήκη Πηνελόπης Δέλτα 1
Σημειώσεις: Αναπαραγωγή σε μονοτονικό της έκδοσης: "Τυπγραφείο Γ. Σ. Βελώνη", Λονδίνο, 1910, με διακριτικές επεμβάσεις ως προς τον εκσυγχρονισμό της ορθογραφίας και τη στίξη. Διανεμήθηκε δωρεάν μαζί με την εφημερίδα "Τα Νέα Σαββατοκύριακο" στις 25.2.2012.
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

Στη χώρα του παραμυθιού όπου ζουν οι Μοιρολάτρες, κυβερνά ο βασιλιάς Συνετός. Όλοι ζουν ευτυχισμένοι, ώσπου τον καλό άρχοντα διαδέχεται ο γιος του ο Αστόχαστος, που δεν τον ενδιαφέρουν παρά οι διασκεδάσεις και η πολυτελής ζωή. Η Αυλή του κλέβει ασύστολα το θησαυροφυλάκιο· ο λαός υποφέρει, αλλά αποδέχεται την κατάσταση· οι πάντες φροντίζουν μονάχα για την προσωπική τους ευημερία, αδιάφοροι για το κοινό καλό. Ο τόπος οδηγείται στον μαρασμό. Και τότε, δράση αναλαμβάνει ο γιος του Αστόχαστου, ο Συνετός Β'. Στην προσπάθεια του να σώσει το βασίλειο, βοηθούς βρίσκει τη Φρόνηση και τη Γνώση, και ξεκινά τον αγώνα του - έναν αγώνα, που θα αποδειχτεί εξαιρετικά δύσκολος...

Το "Παραμύθι χωρίς όνομα" -που πρωτοεκδόθηκε το 1910, μια εποχή πολιτικής αστάθειας για την Ελλάδα- είναι μια αλληγορική ιστορία, για μικρούς και μεγάλους, με αναπάντεχα επίκαιρα μηνύματα. Η Πηνελόπη Δέλτα γράφει για την αξία της υπερηφάνειας η οποία, σε συνδυασμό με την εργατικότητα και την τιμιότητα, μπορεί να σώσει μια χώρα που βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής.