Βιβλίο
Για την πατρίδα

Πηνελόπη Δέλτα
Υπεύθυνος Σειράς: Ελένη Κεχαγιόγλου
Αθήνα
Alter - Ego ΜΜΕ Α.Ε.
2012
σ. 155
Σχήμα: 22χ15
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-503-084-1
Τα Νέα· Βιβλιοθήκη Πηνελόπης Δέλτα 4
Σημειώσεις: Αναπαραγωγή σε μονοτονικό της 1ης έκδοσης: "Τυπογραφείο Γ. Σ. Βελώνη", Λονδίνο 1909, με διακριτικές επεμβάσεις ως προς τον εκσυγχρονισμό της ορθογραφίας και τη στίξη. Διανεμήθηκε δωρεάν μαζί με την εφημερίδα "Τα Νέα Σαββατοκύριακο" στις 17.3.2012.
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

995 μ.Χ.: Ο βασιλιάς των Βουλγάρων Σαμουήλ επιτίθεται στη Θεσσαλονίκη· σκοτώνεται ο φρούραρχος της πόλης, αιχμαλωτίζεται ο γιος του Ασώτης μαζί με τον φίλο του Αλέξιο και οδηγούνται στην Αχρίδα. Στη συνέχεια, όμως, ο βουλγαρικός στρατός κατατροπώνεται από τον στρατηγό Νικηφόρο Ουρανό· μόλις που προφταίνουν να σωθούν λαβωμένοι ο Σαμουήλ κι ο γιος του, Ρωμανός. Στις διαπραγματεύσεις συνθηκολόγησης που ακολουθούν, η κόρη του Σαμουήλ, Μιροσλάβα, του αποκαλύπτει τον έρωτα της για τον Ασώτη και ο πατέρας της επιτρέπει τον γάμο αυτό. Τα χρόνια περνούν, ο Σαμουήλ αναδιοργανώνει το στρατό του κι αρχίζει πάλι τις εχθροπραξίες εναντίον του Βυζαντίου. Τότε, ο Αλέξιος, ο Ασώτης και η Μιροσλάβα επιστρέφουν στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Αλέξιος, με εντολή του Αυτοκράτορα, αναλαμβάνει μια επικίνδυνη αποστολή για να σωθεί το Δυρράχιο από τους Βουλγάρους. Θα τον ακολουθήσει η αγαπημένη του Θέκλα, σε ένα ταξίδι ηρωικό, στο οποίο η αγάπη για την πατρίδα θα υπερβεί κάθε άλλο αίσθημα...

Η Πηνελόπη Δέλτα εξέδωσε το 1909 το έργο της "Για την πατρίδα" -ένα ιστορικό μυθιστόρημα με περιπετειώδη πλοκή-, αποσκοπώντας, όπως έχει πει η ίδια, να δώσει "στα παιδιά μας να διαβάσουν κάτι ελληνικό όπου διασκεδάζοντας να μάθουν και λίγη Ιστορία".