Βιβλίο
Στενύκλαρος Μεσσηνίας
Στο χώρο, στο χρόνο και στη ζωή

Ιερέας Αριστομένης Ι. Μαρμαράς
Γιάννης Δ. Λύρας
Στενύκλαρος
Λύρας Γιάννης Δ.
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 128
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-93-1781-8
Σημειώσεις: Εκτός εμπορίου.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

Ένα οδοιπορικό στο χώρο, στο χρόνο και στη ζωή του χωριού μας, της Στενύκλαρου Μεσσηνίας, ένα ταξίδι που ξεκίνησε απ' το χωριό και κατέληξε σ' αυτό: να τι είναι το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας.

Είναι η αγάπη μου για το χωριό που γεννήθηκα, που έζησα τα παιδικά μου χρόνια, που τελείωσα το δημοτικό σχολείο και το γυμνάσιο. Είναι οι παιδικοί συμμαθητές και φίλοι, τα έργα και οι ημέρες των γονέων και των παππούδων μου, που έζησα από κοντά.

Είναι ο υπερήφανος χαρακτήρας των Αλητουραίων, η ιστορική τοποθεσία του χωριού μας, ο Αϊ Γιάννης με τα γάργαρα νερά του, η ζωοδόχος πηγή του χωριού με τα καταπράσινα ποτιστικά το καλοκαίρι, όπου μια φορά το χρόνο, την Ανοιξη, το γυμνάσιο Μελιγαλά έκανε ολοήμερη εκδρομή, όπως και τα δημοτικά σχολεία των γύρω χωριών. Είναι ακόμη ο ποταμός Ξάστερος, που έφερνε την ξαστεριά στις καρδιές μας και έφθανε με τον αύλακα της οικογένειας Μαρμαρά σε απόσταση 7 χιλιομέτρων μέχρι τον Άγιο Θανάση ποτίζοντας στο πέρασμα του 1.000 περίπου στρέμματα και κινώντας το νερόμυλο του προπάππου μου γέρο Γιάννη Μαρμαρά. [...]

(από τον πρόλογο του βιβλίου)