Βιβλίο
Ιστορία του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών
Σε comic

Howard Zinn
Διασκευή: Paul Buhle
Μετάφραση: Άρης Λασκαράτος
Εικονογράφηση: Mike Konopacki
Αθήνα
Αιώρα
Αριθμός Έκδοσης: 1
2012
σ. 264
Σχήμα: 28χ21
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-7872-89-0
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: A People's History of American Empire
Εικονογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 17.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 28-02-2017)
Περίληψη:

Με αφορμή τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου και του "πολέμου κατά της τρομοκρατίας", ο Χάουαρντ Ζιν εξερευνά το φάσμα του αμερικανικού επεκτατισμού ξετυλίγοντας το νήμα της Ιστορίας, από την άγρια σφαγή των Ινδιάνων στο Γούντεντ Νι το 1890 μέχρι τα πρόσφατα γεγονότα στο Ιράκ. Η αφήγησή του, υπερβαίνοντας τους εθνικούς μύθους και τα στερεότυπα της επίσημης ιστοριογραφίας, ισορροπεί ανάμεσα σε γεγονότα παγκόσμιας εμβέλειας και σε ιστορίες απλών ανθρώπων οι οποίες αποκαλύπτουν κρυμμένες πτυχές και παρασκήνια που καθόρισαν τη μοίρα των λαών.

Σε παράλληλη τροχιά παρακολουθούμε την προσωπική πορεία του Ζιν, από τα παιδικά χρόνια στις φτωχογειτονιές του Μπρούκλιν μέχρι την αναγνώρισή του ως κορυφαίου ιστορικού, χαρισματικού δάσκαλου και πολιτικού ακτιβιστή με ενεργή συμμετοχή στους μεγάλους κοινωνικούς αγώνες του 20ού αιώνα.

Με μεγάλη ποικιλία οπτικού υλικού -από σκίτσα, φωτογραφίες και χάρτες μέχρι αποκόμματα εφημερίδων, αρχειακό υλικό και πολιτικές γελοιογραφίες- το βιβλίο προσφέρει ένα μοναδικό μάθημα Ιστορίας σε μια εντυπωσιακή σύγχρονη μορφή.

"Το εξαιρετικό έργο "Ιστορία του Λαού των Ηνωμένων Πολιτειών" μπορεί να μην αποτελεί την προφανή επιλογή για κόμικ. Άλλωστε θέματα όπως η δουλεία, ο Μεξικανο-αμερικανικός πόλεμος και η Μεγάλη Ύφεση του 1929 δεν είναι αστεία. Αλλά και αυτή η έκδοση του μπεστ σέλερ του Ζιν κάθε άλλο παρά για γέλια είναι".
("Boston Globe")

"Η σκοτεινή πλευρά της αμερικανικής ανεξαρτησίας δοσμένη με ένα σύγχρονο μέσο - η ασχήμια της αμερικανικής αυτοκρατορίας, που ποδοπατά πολιτισμούς, χώρες και διαφωνούντες. Ο Ζιν όμως τελειώνει με ελπίδα: "Η ανθρώπινη ιστορία δεν είναι απλώς μια ιστορία σκληρότητας. Είναι επίσης μια ιστορία συμπόνοιας, θυσίας, κουράγιου και ευγένειας"".
("Library Journal")

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Η ιστορία μιας αυτοκρατορίας μέσα από τα μάτια των φτωχών "Ημερησία"13/10/2012
Ηλίας ΚανέλληςΟι υπερήρωες κέρδισαν την κρίση"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"18/8/2012
Κώστας ΚαραβίδαςΟι δύο ψυχές της Αμερικής και η Ιστορία της σε ψίχουλαΠεριοδικό "Μόνο"924/5/2012
Λήδα ΤσενέΣκίτσα που πονάνεΠεριοδικό "Διαβάζω"529Μάιος 2012
Ξενοφών Α. ΜπρουντζάκηςΙστορία του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών"Το Ποντίκι"26/4/2012
Πόλυ ΚρημνιώτηΗ "Ιστορία του Λαού των ΗΠΑ" σε κόμικ"Η Αυγή"5/4/2012