Βιβλίο
Γκαετάνο Ντονιτσέττι: Το ελιξίριο του έρωτα
Μελόδραμα σε δύο πράξεις
Gaetano Donizetti: L' elisir d'amore: Melodramma in two acts

Επιμελητής: Νίκος Α. Δοντάς
Συλλογικό έργο
Νίκος Α. Δοντάς
Κωνσταντίνος Καρδάμης
Κωνσταντίνος Γ. Σαμπάνης
Σοφία Κομποτιάτη
Αθήνα
Εθνική Λυρική Σκηνή
Αριθμός Έκδοσης: 1
2011
σ. 96
Σχήμα: 17χ12
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Σημειώσεις: Βιβλίο-πρόγραμμα των παραστάσεων που ανέβηκαν το χρονικό διάστημα 14, 15, 16, 21, 22, 23, 26, 30 Οκτωβρίου 2011 και 16,-20 Μαΐου 2012 στο Θέατρο Ολύμπια.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 10.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 06-04-2012)
Περίληψη:

Το έργο: Μελόδραμα σε δύο πράξεις, το "Ελιξίριο του έρωτα" γράφηκε σε συντομότατο χρονικό διάστημα δεκαπέντε -κατ' άλλους τριάντα- ημερών. Το ποιητικό κείμενο είναι του Φελίτσε Ρομάνι, του διασημότερου Ιταλού συγγραφέα της εποχής, και βασίζεται στο ποιητικό κείμενο του Εζέν Σκριμπ για την κωμική όπερα -opera comique- του Φρανσουά Ωμπέρ Το φίλτρο, που είχε παρουσιαστεί λίγους μήνες νωρίτερα στο Παρίσι. Ο Σκριμπ είχε δανειστεί την υπόθεση από το ομώνυμο θεατρικό έργο του Ιταλού συγγραφέα Σίλβιο Μαλαπέρτα. Η πλοκή αφορά στον έρωτα που αισθάνεται ο φτωχός χωρικός Νεμορίνο για την όμορφη, πλούσια και φιλάρεσκη Αντίνα. Πιστεύει ότι αν πιει ένα μαγικό ελιξίριο εκείνη θα τον αγαπήσει. Την αφέλεια του εκμεταλλεύεται ο πλανόδιος αγύρτης Δρ. Ντουλκαμάρα, που του πουλά αντί για ελιξίριο ένα μπουκάλι κρασί Μπορντώ. Ο Νεμορίνο δεν έχει χρήματα.Έτσι, προκειμένου να το αγοράσει, κατατάσσεται στο στρατό, γεγονός που του αποφέρει άμεσα το επιθυμητό ποσό. Όταν το μαθαίνει, η Αντίνα πείθεται για τη δύναμη των αισθημάτων του, ομολογεί πως κι εκείνη τον αγαπά και η υπόθεση οδηγείται σε αίσιο τέλος.

Πρεμιέρες: "Το Ελιξίριο του έρωτα" παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Τεάτρο ντελλά Κανομπιάνα του Μιλάνου, στις 12 Μαΐου 1832. Το πρώτο ελληνικό θέατρο που υποδέχτηκε την όπερα ήταν το Σαν Τζάκομο της Κέρκυρας ήδη από το 1835. Αρχές του 1843 το έργο παρουσιάστηκε από περιοδεύοντα ιταλικό θίασο στην Αθήνα, ενώ στο ρεπερτόριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μπήκε στις 27 Ιανουαρίου 1961. Η διανομή περιλάμβανε τις Ζωή Βλαχοπούλου και Ρούλα Φωκιανού ως Αντίνα, τους Νίκο Χατζηνικολάου και Γιώργο Κοκολιό ως Νεμορίνο, τους Σπύρο Καλογερά και Ελευθέριο Τερζή ως Μπελκόρε και τον Νίκο Παπαχρήστο ως Ντουλκαμάρα. Η σκηνοθεσία ήταν του Ρικκάρντο Μορέσκο και η μουσική διεύθυνση του Αντίοχου Ευαγγελάτου.