Βιβλίο
Ράινερ Μαρία Ρίλκε

Λου Αντρέας Σαλομέ
Μετάφραση: Παρασκευή Σιδερά - Λύτρα
Θεσσαλονίκη
Κυριακίδη Αφοί
Αριθμός Έκδοσης: 1
2012
σ. 136
Σχήμα: 23χ15
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-467-328-5
Γλώσσα πρωτοτύπου: γερμανικά
Καινοτομίες στην Εκπαίδευση 89
Σημειώσεις: Σημειώσεις: Παρασκευή Σιδερά - Λύτρα. Επίμετρο: Άγις Σιδεράς.
Εξαντλημένο
Τιμή: 12.50€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 11-04-2012)
Περίληψη:

Το βιβλίο της Λου Αντρέας-Σαλομέ για τον Ρίλκε είναι ένα μοναδικό στο είδος του τεκμήριο. Η ίσως πλέον μεγαλοφυής γυναίκα του γερμανικού πνεύματος προσωπογραφεί τον στενό της φίλο και αγαπημένο, έναν από τους σημαντικότερους λυρικούς του 20όυ αιώνα. "Θα μπορούσε να σκεφθεί κανείς ότι το έργο και η ζωή του Ράινερ Μαρία Ρίλκε θα ήταν δυνατόν να αποδοθεί με τρεις τρόπους: - Με την προσπάθεια αποτίμησης της τέχνης του,
- με την προσπάθεια ψυχολογικής ερευνητικής εργασίας και
- τελικά με την προσπάθεια συγκέντρωσης αναμνήσεων συνδεδεμένων με αυτόν".

Η Λου Αντρέας-Σαλομέ στο βιβλίο της για τον Ρίλκε αποφασίζει για ένα συγκερασμό των τριών δυνατοτήτων, που ανέφερε στον Επίλογο. Τον συνδετικό ρόλο έχουν επί του προκειμένου οι επιστολές του φίλου. Ανήκει στα επιτεύγματατα αυτής της μικρής βιογραφίας το ότι οι τρεις προοπτικές δεν συγκρούονται ποτέ, αλλά διαρκώς αλληλοσυμπληρώνονται γόνιμα. Η Λου Αντρέας-Σαλομέ γνώριζε τον Ρίλκε όσο μόνο πάρα πολλοί λίγοι. Ως εκ τούτου είναι ενδιαφέρον ότι ο αναγνώστης δεν έχει σε κανένα σημείο την εντύπωση ότι είναι θεατής - ακόμη και όταν η συγγραφέας δεν είναι καθόλου φειδωλή στις περιγραφές των αδυναμιών του Ρίλ��ε. Όχι του έργου· αυτό ήταν ήδη περίφημο.

Αυτό το βιβλίο είναι μια απότιση φόρου τιμής στο πρόσωπο του Ρίλκε. Διότι η Αντρέας-Σαλομέ διηγείται για τον άνθρωπο Ρίλκε. Την ενδιαφέρει ο τύπος πίσω από το έργο. Και τούτο κάνει αυτό το γραμμένο σε λαμπρό ύφος βιβλίο τόσο ενδιαφέρον. Όποιος θαυμάζει τον ποιητή Ρίλκε ή ενδιαφέρεται με οποιονδήποτε τρόπο για το έργο του, βρίσκει εδώ πλούσιο υλικό.