Βιβλίο
Η εκστρατεία του Ναπολέοντα στη Ρωσία
Η συντριβή της ''Μεγάλης Στρατιάς''

Συλλογικό έργο
Δημήτριος Γεδεών
Ευάγγελος Χαρατσής
Γεώργιος Ζουρίδης
Δημήτριος Σταυρόπουλος
Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου
Αθήνα
Περισκόπιο
Αριθμός Έκδοσης: 1
2005
σ. 98
Σχήμα: 28χ21
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-8345-48-5
Στρατιωτική Ιστορία
Ονομασία Υποσειράς: Μεγάλες Μάχες
Α/Α Βιβλίου στην Υποσειρά: 18
Περιέχει Βιβλιογραφία
Εικονογράφηση: ΝΑΙ
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 6.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 11-05-2012)
Περίληψη:

O Βρετανός στρατάρχης Μπέρναντ Μοντγκόμερυ σχολίασε κάποτε πως "η Ρωσία είναι μια χώρα στην οποία πολύ εύκολα μπαίνει κανείς αλλά πολύ δύσκολα βγαίνει". Πράγματι, η εμπειρία της Μεγάλης Στρατιάς το 1812 θεμελίωσε ιστορικά το αξίωμα αυτό. Η αήττητη έως τότε πολεμική μηχανή του Ναπολέοντα άνοιξε με τη βία τον δρόμο προς τη Μόσχα, αλλά, φθάνοντας εκεί, ανακάλυψε πως είχε εισέλθει στο στόμα του λύκου. Η επέλαση του δριμύτατου ρωσικού χειμώνα επρόκειτο να κατατροπώσει τον Γάλλο αυτοκράτορα με τρόπο τόσο απόλυτο, όσο κανένας εχθρικός στρατός δεν θα επιτύγχανε ποτέ.

Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται οι προετοιμασίες των Γάλλων και των Ρώσων για τον τιτάνιο αγώνα ο οποίος θα ακολουθούσε, καθώς και το έντονα διπλωματικό παρασκήνιο που αναπτύχθηκε μεταξύ των δύο αυτοκρατοριών μέχρι την παραμονή της γαλλικής επίθεσης. Περιγράφεται η τραγική πορεία της Μεγάλης Στρατιάς μέσα από τις παγωμένες ρωσικές στέπες και αναλύονται οι λανθασμένες στρατηγικές του Ναπολέοντα και των επιτελών του. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο μυστήριο της πυρκαγιάς της Μόσχας και στον πολυεθνικό χαρακτήρα της γαλλικής πολεμικής μηχανής, η οποία ετάφη, κυριολεκτικά στο χιόνι χωρίς να προλάβει καν να υπερασπιστεί τον μύθο του αήττητου που τη συνόδευε.

Τα κείμενα έχει επιμεληθεί ένα επιτελείο ειδικών συνεργατών. Με περισσότερα από 100 σχέδια εποχής, πρωτότυπους χάρτες και θαυμάσιες απεικονίσεις στολών του Ιωάννη Μυλωνά, καταξιωμένου ενδυματολόγου και οπλογνώστη του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, επιτυγχάνεται η αναβίωση της τραγικής αυτής εκστρατείας η οποία σηματοδότησε την αρχή του τέλους της Ναπολεόντειας κυριαρχίας στην Ευρώπη.