Βιβλίο
Ένας χαμένος κόσμος

Μ. Καραγάτσης
Εικονογράφηση: Νίκος Καμπασελέ
Αθήνα
Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Αριθμός Έκδοσης: 1
2012
σ. 86
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-05-1543-5
Σημειώσεις: Προδημοσιεύτηκε σε συνέχειες, με εικονογράφηση του Θ. Ανδρεόπουλου, στο εβδομαδιαίο περιοδικό "Ελληνόπουλο" (7 Σεπτεμβρίου 1946 έως 21 Δεκεμβρίου 1946, τχ. 71-86). Το "Ελληνόπουλο", -εβδομαδιαίο περιοδικό για αγόρια και κορίτσια-, κυκλοφορούσε από τον εκδοτικό οίκο Δημητρίου Δημητράκου. Επίμετρο: Παναγιώτης Σφαλαγκάκος.
Εικονογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 11.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 15-04-2013)
Περίληψη:

Ο Άτλας κούνησε τους μοχλούς και το όχημα σηκώθηκε απ' το βυθό κι άρχισε να πλέει με μεγάλη ταχύτητα μέσα στη θάλασσα. Ύστερα από μία ώρα περίπου, οι επιβάτες είδαν να προβάλει στο βάθος μια θαυμάσια και παράξενη πολιτεία, με οικοδομήματα πανύψηλα, ωραιότατα σε ρυθμό, που δεν είχαν όμως παράθυρα. Κι αυτές οι οικοδομές έλαμπαν ολόκληρες από πολύχρωμα, φωσφορικά αντιφεγγίσματα, πολύ καλαίσθητα κανονισμένα, που έδιναν μια φαντασμαγορική όψη σ' όλη την πολιτεία.

Το θέαμα ήταν τόσο φαντασμαγορικό, που οι φίλοι μας έμειναν κατάπληκτοι.

"Να η Ατλαντίς, κύριοι!" τους είπε ο πρώτο συνοδός τους. "Τώρα, προσοχή! Θα περάσουμε την Πύλη του Θόλου του Θανάτου".

"Μήπως, τελικά, το παραμύθι εξιστορεί την περιπέτεια του ελληνισμού, ο οποίος έχει καταφέρει να επιβιώσει -έστω και "παρά τρίχα"- τόσες φορές; Αν είναι έτσι, αυτή πτυχή καθιστά το διήγημα ακόμα πιο επίκαιρο στις μέρες μας.
" Πολλά είναι τα "χαμένα" που μπορεί να βρει, να κερδίσει και να φυλάξει ο αναγνώστης εξερευνώντας τους "χαμένους κόσμους" του Καραγάτση. Ένας χαμένος κόσμος πάντα κρύβει μέσα του αμέτρητους άλλους".

(από το επίμετρο του Παναγιώτη Σφαλαγκάκου)

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Σάκης ΜαλαβάκηςΟι χαμένοι κόσμοι του Καραγάτση"Τα Νέα"2/10/2012
Χαρίκλεια Γ. ΔημακοπούλουΈνας άλλος Καραγάτσης"Εστία"7/7/2012
Βασίλης Κ. ΚαλαμαράςΟ λόγος του Kαραγάτση σε φρέσκα καρέ"Ελευθεροτυπία"23/6/2012