Βιβλίο
Κινεζικός στρατός
771 π.Χ. - 617 μ.Χ : Οι πόλεμοι της αυτοκρατορίας των δράκων

Περικλής Δεληγιάννης
Αθήνα
Περισκόπιο
Αριθμός Έκδοσης: 1
2008
σ. 106
Σχήμα: 28χ21
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-6740-38-1
Οι Μονογραφίες του Περιοδικού "Στρατιωτική Ιστορία" 39
Περιέχει Βιβλιογραφία
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 9.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 30-05-2012)
Περίληψη:

Oι Κινέζοι ξεκίνησαν την ιστορική πορεία τους ως μια σχετικά μικρή φυλετική ομάδα της κοιλάδας του κάτω ρου του Κίτρινου ποταμού. Πολύ γρήγορα κατόρθωσαν να νικήσουν και να αφομοιώσουν μεγάλο αριθμό αλλοεθνών φύλων, δημιουργώντας μια αχανή αυτοκρατορία. Σε αντίθεση όμως με τους Έλληνες, τους Ρωμαίους και τους Άραβες, οι Κινέζοι διατήρησαν συμπαγή την αυτοκρατορία τους, κρατώντας ενωμένες πολιτικά και εθνικά τις κατακτημένες περιοχές επί 3.000 χρόνια, κληροδοτώντας ουσιαστικά στους απογόνους τους το τεράστιο κράτος της σύγχρονης Κίνας. Το μέσο γι’ αυτό το απαράμιλλο επίτευγμα ήταν οι ακαταμάχητες στρατιές και η πολεμική τέχνη τους, μια από τις πιο εξελιγμένες στην Παγκόσμια Ιστορία.

Το βιβλίο ασχολείται με τις στρατιωτικές καταβολές των Κινέζων και με τις πολεμικές συρράξεις οι οποίες μετέτρεψαν την αρχική μικρή κοιτίδα τους σε μια τεράστια αυτοκρατορία. Ειδικότερα, παρουσιάζει την αρχική κατακτητική επέκτασή τους, με τους ανελέητους πολέμους μεταξύ των «Φιλοπόλεμων Κρατών», την εξάπλωση των κινεζικών αυτοκρατοριών Τσιν και Χαν, καθώς και τις σκληρές συγκρούσεις τους με τους Ούννους και άλλους νομάδες της στέπας. Επίσης, διερευνά τις κινεζικές εκστρατείες έως το Ιράν για την προστασία της "Οδού του Μεταξιού" και την απόκτηση των "Ουρανίων αλόγων", τις συγκρούσεις της περιόδου μετά τη νέα διάσπαση της Κίνας σε ανεξάρτητα βασίλεια, καθώς και την επίπονη πολεμική προσπάθεια της Δυναστείας Σουί, η οποία κατόρθωσε να επανενώσει την αχανή χώρα και να εισβάλει στα γειτονικά κράτη.

Ο συγγραφέας αναλύει διεξοδικά τη θαυμαστή κινεζική πολεμική τέχνη, σε κάθε μία από τις προαναφερόμενες ιστορικές περιόδους, ως προς την οργάνωση, τη διοίκηση, τη στρατηγική, τις τακτικές, τον εξοπλισμό, τις ναυτικές δυνάμεις. Το βιβλίο όμως δεν εξαντλείται στην παράθεση της αρχαίας κινεζικής στρατιωτικής ιστορίας αλλά τη συγκρίνει και την παραλληλίζει με τις αντίστοιχες περιόδους της ελληνικής ιστορίας εντοπίζοντας κοινά στοιχεία στη στρατιωτική εξέλιξη των δύο λαών, Κινέζων και Ελλήνων, και καθιστώντας ευκολότερη την κατανόησή της από τον Έλληνα αναγνώστη που δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένος με αυτήν την εξωτική χώρα της Άπω Ανατολής.