Βιβλίο
Πρόκλου: "Περί σφαίρας". Δαμιανού: "Κεφάλαια των οπτικών υποθέσεων". Δομνίνου: "Εγχειρίδιον αριθμητικής εισαγωγής". Δομνίνου "Πώς εστί λόγον εκ λόγου αφελείν"

Ευάγγελος Σπανδάγος
Αθήνα
Αίθρα
Αριθμός Έκδοσης: 1
2012
σ. 172
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-8333-43-7
Σημειώσεις: Πρόλογος: Μάρω Κ. Παπαθανασίου.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 14.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 01-06-2012)
Περίληψη:

Το παρόν βιβλίο, το οποίο περιέχει τέσσερις μικρές πραγματείες, χωρίζεται σε τρία μέρη. Το πρώτο μέρος περιέχει το διάσημο και λίαν κατανοητό αστρονομικό έργο του Πρόκλου "Περί Σφαίρας", το οποίο αποτελεί μια περίληψη του ευρύτερου αστρονομικού έργου του με τίτλο "Ύποτύπωσις αστρονομικών υποθέσεων". Θεωρήθηκε σκόπιμο να προστεθούν σχήματα της Ουράνιας σφαίρας με τους σχετικούς κύκλους που αναφέρονται στο κείμενο.

Το δεύτερο μέρος περιέχει το έργο του Δαμιανού "Κεφάλαια τών οπτικών υποθέσεων". Πρόκειται για ένα μικρό έργο Γεωμετρικής Οπτικής, χαμηλότερου όμως επιπέδου από το έργο του Ευκλείδου "Όπτικά - Κατοπτρικά".

Το τρίτο μέρος περιέχει τα έργα του Δομνίνου "Έγχειρίδιον αριθμητικής εισαγωγής" και "Έγχειρίδιον εισαγωγικόν αριθμητικής" ("Πώς εστί λόγον εκ λόγου αφελεΐν)". Πρόκειται για δυο μικρά έργα αριθμητικής. Το δεύτερο από τα προαναφερθέντα έργα του Δομνίνου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι παρουσιάζει για πρώτη φορά τη θεωρία σχετικά με το πώς μπορούμε από έναν δοσμένο λόγο δύο αριθμών να αποσπάσουμε έναν λόγο που επίσης δίνεται και να βρούμε τον λόγο που απομένει.

Κάθε μέρος περιέχει εισαγωγικά στοιχεία για τον συγγραφέα και τα έργα του, το αρχαίο ελληνικό κείμενο της πραγματείας, την απόδοση της στη νεοελληνική και τη σχετική βιβλιογραφία. [...]

(από το εισαγωγικό σημείωμα του συγγραφέα)