Βιβλίο
Η ιστορία της Βέλβετ Παλμ

Θανάσης Σκρουμπέλος
Ευθύνη Σειράς: Άρης Μαραγκόπουλος
Αθήνα
Τόπος
Αριθμός Έκδοσης: 1
2012
σ. 149
Σχήμα: 20χ12
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-499-029-0
Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία
Σημειώσεις: Επίμετρο: Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Mέρος των εσόδων θα διατεθεί στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 9.90€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 06-06-2012)
Περίληψη:

"Το δωμάτιο δεν έχει παράθυρο κι ούτε ήχος διαπερνάει τους τοίχους του. Αναρωτιέμαι αν ζω. Αν υπάρχω στα αλήθεια και δεν είμαι ένα άσκημο όνειρο. Μου λέει ότι πλήρωσε για μένα και με εκπαιδεύει για να τα πάρει πίσω αυτά που πλήρωσε. Στην αρχή, τρόμαζα, πονούσα. Τώρα η παρουσία του, οι βρισιές του κι ο πόνος που μου προκαλεί, τα αποζητώ για να με πείθουν ότι ζω. Γιατί αλλιώς δεν ζω, μόνο αναπνέω. Λέω μέσα μου πονάω, είμαι άνθρωπος. Ακούω τα αγκομαχητά του, τις φωνές του, λέω αισθάνομαι, ακούω, ζω."

"Η ιστορία της Βέλβετ Παλμ" είναι η ιστορία της μαύρης γυναίκας που δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα να πουλάει το κορμί της στην οδό Αθηνάς, της μετανάστριας που επιτρέπουμε στους σαθρούς θεσμούς μας να τη χρησιμοποιούν ως άχρηστο εμπόρευμα, της εγκαταλειμμένης γυναίκας που τα βήματά μας διασταυρώνονται κάποτε απρόοπτα με τα δικά της στα στενά πίσω από την πλατεία Βάθης, στα θλιβερά ξενοδοχεία και μπαρ που γεμίζουν κάθε συνοικία αυτής της εκπορνευμένης πόλης.

"Η ιστορία της Βέλβετ Παλμ" είναι η ιστορία της μετανάστριας που δεν ορίζει τίποτε έξω από την ψυχή της και που, ωστόσο, δεν θέλουμε να ξέρουμε τίποτε γι' αυτήν.

Γραμμένη με τον χυμώδη τρόπο του Θανάση Σκρουμπέλου, είναι μια νουβέλα που ταράζει τον αναγνώστη με τον σκληρό ρεαλισμό της. Είτε σας συγκινεί είτε όχι η ιστορία των οικονομικών μεταναστών, "Η ιστορία της Βέλβετ Παλμ" είναι βέβαιο ότι θα σας συγκινήσει. Επειδή μπορεί να συμβεί στην οποιαδήποτε γυναίκα, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου οι θεσμοί είναι ανίκανοι να προστατεύσουν στοιχειώδη ατομικά δικαιώματα.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Δημοσθένης ΚούρτοβικΤο γάλα των ισχνών αγελάδων"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"26/1/2013
Δημοσθένης ΚούρτοβικΓδαρμένο μαύρο βελούδο"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"22/9/2012
Βαγγέλης ΧατζηβασιλείουΤο εμπόριο της γυμνής ζωής"Το Βήμα"/ "Βιβλία"2/9/2012
Δήμητρα ΚυρίλλουΣυγκινητική νουβέλαΠεριοδικό "Σοσιαλισμός από τα Κάτω"94Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2012
Ξενοφών Α. ΜπρουντζάκηςΗ ιστορία της Βέλβετ Παλμ"Το Ποντίκι"19/7/2012
Γιώργος Ν. ΠεραντωνάκηςΥπομένοντας την πορνεία με Χέλντερλινwww.bookpress.gr15/7/2012
Βαγγέλης ΧατζηβασιλείουΆνθρωποι και γάτες"Το Βήμα"/ "Βιβλία"8/7/2012
Ελπίδα ΠασαμιχάληΣτο παζάρι του σύγχρονου δουλεμπορίου"Book Bar"4/7/2012