Βιβλίο
H πορεία προς την Άλωση

Συλλογικό έργο
Νίκος Νικολούδης
Πέτρος Σ. Μεχτίδης
Διονύσιος Χατζόπουλος
Δήμητρα Πλακαλή
Αντώνης Κουντούρης
Κατερίνα Μπλιάμπλια
Εικονογράφηση: Θάνος Βασιλικός
Εικονογράφηση: Maria Winsor - Ginala
Αθήνα
Περισκόπιο
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 116
Σχήμα: 25χ18
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-9408-73-8
Θεματικές Συλλογές 13
Περιέχει Βιβλιογραφία
Εικονογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 6.90€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 14-06-2012)
Περίληψη:

H πορεία προς την Άλωση αποτελεί το θέμα του νέου βιβλίου των "Θεματικών Συλλογών". Η κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τον Μωάμεθ Β' αποτέλεσε το αποκορύφωμα μιας εξελικτικής πορείας που για τη Βασιλεύουσα είχε αρχίσει πριν από δυόμισι αιώνες. Ποια ήταν όμως τα αποφασιστικά εκείνα γεγονότα που οδήγησαν στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης και στην καταστροφή της χιλιόχρονης Βυζαντινής αυτοκρατορίας;

Τα τουρκομανικά εμιράτα που δημιουργήθηκαν στη Μικρά Ασία μετά τη διάλυση του σελτζουκικού σουλτανάτου του Ρουμ (13ος αιώνας), αποτέλεσαν ένα υπολογίσιμο αντίπαλο, αλλά και πολύτιμο σύμμαχο (ανάλογα με την περίσταση) για το παρηκμασμένο και συρρικνωμένο Βυζάντιο. Η αποτυχία της Σταυροφορίας της Νικόπολης (1396) κατέδειξε την αδυναμία των Βαλκανικών λαών να αντιμετωπίσουν τους Oθωμανούς Τούρκους. Η οθωμανική κατάκτηση της βόρειας Ελλάδας περιέσφιξε ακόμα περισσότερο τον κλοιό γύρω από τη Βασιλεύουσα. O Βυζαντινοσερβικός ανταγωνισμός του 14ου αιώνα εξασθένισε Σέρβους και Βυζαντινούς, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τη δύναμη των Oθωμανών. Η οθωμανική κατάληψη της Θεσσαλίας αποτέλεσε το προοίμιο της κατάκτησης της νότιας Ελλάδας και την ολοκλήρωση της περικύκλωσης της Κωνσταντινούπολης. Η πρώτη πολιορκία της Βασιλεύουσας από τους Oθωμανούς (1394-1402) διέλυσε κάθε αμφιβολία για το ποιος θα ήταν ο διάδοχος της χιλιόχρονης Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Στη Σύνοδο της Φλωρεντίας (1439) επιχειρήθηκε η έσχατη απόπειρα για την ένωση των δυο εκκλησιών, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η Σταυροφορία της Βάρνας (1444) αποτέλεσε την τελευταία σοβαρή προσπάθεια της Δύσης να συνδράμει την παραπαίουσα Βυζαντινή αυτοκρατορία. Τελικά η Άλωση της «Θεοφρούρητης Πόλης» μετέβαλε δραματικά τις ιστορικές τύχες ενός μεγάλου τμήματος της Ευρώπης, σαρώνοντας οριστικά τη Βυζαντινή αυτοκρατορία, και ανοίγοντας διάπλατα τις πύλες της Δύσης στις αρπακτικές διαθέσεις των Τούρκων.

Στις σελίδες του συναρπαστικού αυτού βιβλίου περιγράφονται με σαφήνεια και ακρίβεια τα σημαντικότερα γεγονότα που οδήγησαν στην πτώση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Τα αποκαλυπτικά κείμενα, η πλούσια εικονογράφηση και οι εξαιρετικές καλλιτεχνικές απεικονίσεις πολεμιστών της περιόδου, δίνουν την ευκαιρία στον αναγνώστη να κατανοήσει πλήρως τη θλιβερή πορεία που ακολούθησε το Βυζάντιο τους δύο τελευταίους αιώνες πριν από την Άλωση της Βασιλεύουσας.