Βιβλίο
Ρολάν Μπαρτ: Το επάγγελμα του συγγραφέα

Éric Marty
Μεταφραστής: Κυριακή Σαμαρτζή
Μεταφραστής: Μαγδαληνή Σαμαρτζή
Μεταφραστής: Νίκος Παπαχριστόπουλος
Επιμελητής: Νίκος Παπαχριστόπουλος
Πάτρα
Opportuna
Αριθμός Έκδοσης: 1
2012
σ. 430
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-99398-1-2
Γλώσσα πρωτοτύπου: γαλλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Roland Barthes: Le métier d'écrire
Σημειώσεις: Επίμετρο: Νίκος Παπαχριστόπουλος.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 25.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 12-10-2015)
Περίληψη:

Για ποιον λόγο ο Ρολάν Μπαρτ; Ίσως αυτό να είναι και το ερώτημα στο οποίο επιχειρεί να απαντήσει τούτο το βιβλίο. Καθώς έχουν περάσει περισσότερα από τριάντα χρόνια από τον θάνατο του Μπαρτ, όπως επίσης και από τον αφανισμό μιας ολόκληρης γενιάς τα χρόνια που ακολούθησαν -μια γενιά η οποία έδωσε ένα καινούργιο νόημα στην πράξη του στοχασμού- το ερώτημα δεν μπορεί να θεωρηθεί άκαιρο. Ερώτημα όχι μονάχα αναγκαίο αλλά και θελκτικό, με ιδιαίτερη βαθύνοια.

"Ρολάν Μπαρτ, Το επάγγελμα του συγγραφέα", τρεις άξονες ανάγνωσης του Μπαρτ "Αναμνήσεις μιας φιλίας", ένα αυτοβιογραφικό κείμενο, το οποίο αφηγείται την καθημερινότητα των τελευταίων ετών· "Το έργο", το οποίο ανατρέχει στο σύνολο των κειμένων, στην χρονολογική και ιδιαίτερη εκτύλιξή τους· "Περί των αποσπασμάτων του ερωτικού λόγου", σεμινάριο το οποίο αποκρυπτογραφεί την υπόρρητη στρατηγική του πιο γνωστού βιβλίου του Μπαρτ, μέσω των έμμονων μοτίβων της εικόνας και της "Μη-βούλησης-κατοχής".

Η μαρτυρία, το πανόραμα, το σεμινάριο: όλα τούτα διαγράφουν μια ουσιαστική πορεία. Την διήγηση της συνάντησης του νεαρού μαθητή με τον δάσκαλο την ακολουθεί ένας στοχασμός περί του έργου και της ενδελεχούς διερεύνησής του. Και "το επάγγελμα του συγγραφέα" καθίσταται το εκφερόμενο της ζωής ενός συγγραφέα.

Κριτικές - Παρουσιάσεις: