Βιβλίο
Εννέα μουσικές εικόνες για κιθάρα
Nine Musical Images for Guitar

Σύνθεση: Nikos Kypourgos
Επιμέλεια: Γιώργος Μουλουδάκης
Αθήνα
Παπαγρηγορίου Κ. - Νάκας Χ.
Αριθμός Έκδοσης: 1
2001
σ. 19
Σχήμα: 32χ23
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Works of Greek Composers
Τεχνικές προδιαγραφές: ISMN
Κυκλοφορεί
Τιμή: 14.00€ Φ.Π.Α.: 24%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 19-07-2012)
Περίληψη:

Οι "Εννέα μουσικές εικόνες" είναι βασισμένες σε απλά και σύντομα θέματα που γράφτηκαν από το 1990 ως το 1996, οπότε συγκεντρώθηκαν σ' ένα ενιαίο έργο για κιθάρα. Κατά καιρούς τα θέματα αυτά πήραν διάφορες μορφές και χρησιμοποιήθηκαν για να ντύσουν θεατρικές ή κινηματογραφικές εικόνες, που -συμπτωματικά ή όχι- σχετίζονταν σχεδόν όλες με παιδιά.

Πέρα από την ενότητα του ύφους, βασικό κριτήριο για την επιλογή των κομματιών υπήρξε η απλότητα - αλλά όχι απαραίτητα η ευκολία. Κοινό χαρακτηριστικό τους η σχεδόν έμμονη επανάληψη κάποιας μελωδικής, αρμονικής ή ρυθμικής ιδέας.

Καθοριστική βέβαια ήταν και η εγγενής δυνατότητα των θεμάτων να αναδεικνύονται από την κιθάρα σαν να είχαν εξ αρχής γραφτεί γι αυτήν, πράγμα που σε αρκετές περιπτώσεις δεν απέχει από την αλήθεια.

Σημαντικό πάντως ρόλο σ' αυτή την ανάδειξη έπαιξε ο Γιώργος Μουλουδάκης, όχι μόνο με τις ερμηνευτικές και δεξιοτεχνικές του ικανότητες, αλλά και με την πολύτιμη συνεργασία του στην κιθαριστική μεταφορά. Γι' αυτό και οι "Εννέα μουσικές Εικόνες" δεν θα μπορούσε παρά να είναι αφιερωμένες σ' αυτόν.

Νίκος Κυπουργός