Βιβλίο
Εναρμόνιον κράμα
Δοκίμια για την πεζογραφία

Μαίρη Μικέ
Αθήνα
Άγρα
Αριθμός Έκδοσης: 1
2012
σ. 235
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-325-981-7
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 16.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 23-07-2012)
Περίληψη:

Όλα τα δοκίμια που στεγάζονται σ' αυτόν τον τόμο, δημοσιευμένα και αδημοσίευτα, καρπός ενδιαφερόντων των τελευταίων χρόνων, ακολουθούν κοινούς μεθοδολογικούς δρόμους και περιστρέφονται, μεταξύ άλλων, γύρω από τις έννοιες του κράματος και της υβριδικότητας.

Στα μελετήματα της πρώτης ενότητας, με τον τίτλο "Η πολιτική της επιθυμίας", μέσα από τα κείμενα των Α.Ρ. Ραγκαβή, Μ. Καραγάτση, Ν. Καζαντζάκη, και Μ. Δούκα, παρακολουθούμε ένα είδος ακροβασίας ανάμεσα στον εαυτό και στον άλλο (σε ποικίλες παραλλαγές), στον ίδιο και στον ξένο.

Στα μελετήματα της δεύτερης ενότητας, με τον τίτλο "Το πένθος της ανά-πλασης", δραματικός πρωταγωνιστής σε κείμενα των Α. Σουρούνη, Μ. Κρανάκη, Ι. Καρυστιάνη και Γ. Κιουρτσάκη αναδεικνύεται ο (εκπατρισμένος) εαυτός στην προσπάθειά του να διαχειριστεί δύο τόπους, με ό,τι μπορεί αυτό το τελευταίο να σημαίνει σε επίπεδο συνηθειών, γλώσσας, μνήμης, χρόνου, πρόσληψης της εικόνας του από διαφορετικό βλέμμα κ.ο.κ.

Τα δοκίμια του τόμου, καθώς παρακολουθούν σε διάστημα ενάμιση περίπου αιώνα (θεαματικές) μετακινήσεις και αλλαγές σε υφολογικά, ιδεολογικά, αισθητικά και άλλα πεδία, φιλοδοξούν να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα που ήδη τέθηκαν κι επιπλέον να ρίξουν φως στις σχέσεις ανάμεσα στην πεζογραφία και στην ελληνική κοινωνική πραγματικότητα.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Όταν το δοκίμιο ξαναβρίσκει τη λογοτεχνικότηταΠεριοδικό "Εντευκτήριο"102Ιούλιος-Δεκέμβριος 2013
Τζίνα Πολίτη«Δεν μπορώ να συνεχίσω θα συνεχίσω»"Η Αυγή"16/12/2012
Χαρίκλεια Γ. ΔημακοπούλουΕναρμόνιον κράμα"Εστία"17/11/2012
Κράμα και υβριδικότητα"Τα Νέα"2/10/2012
Βαγγέλης ΧατζηβασιλείουΟ Ζορμπάς και ο Γιούγκερμαν"Το Βήμα"/ "Βιβλία"23/9/2012