Βιβλίο
Παναγιώτης Τέτσης
11 Αυγούστου - 15 Οκτωβρίου 2012
Panayiotis Tetsis: August 11 - October 15 2012

Επιμέλεια: Ντίνα Αδαμοπούλου
Μετάφραση: Ελένη Δραγώνα
Ζωγράφος: Παναγιώτης Τέτσης
Αθήνα
Μίλητος
Αριθμός Έκδοσης: 1
2012
σ. 45
Σχήμα: 24χ23
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-464-354-7
Γλώσσα πρωτοτύπου: ελληνικά
Σημειώσεις: Κατάλογος της ομότιτλης έκθεσης στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας, μεταξύ 11 Αυγούστου - 15 Οκτωβρίου 2012. Κείμενα: Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου, προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους / Ιστορικού Αρχείου - Μουσείου Ύδρας.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 20.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 30-08-2012)
Περίληψη:

Το Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας, τιμώντας το έργο του ζωγράφου, ακαδημαϊκού και δασκάλου Παναγιώτη Τέτση, γόνου της Ύδρας και ενός εκ των μεγαλύτερων Ελλήνων σύγχρονων εικαστικών, είχε την τιμή και κυρίως τη χαρά της διοργάνωσης και παρουσίασης της έκθεσης των έργων του, που περιλαμβάνει υδατογραφίες, λάδια αλλά και μαυρόασπρα έργα του καλλιτέχνη. Καινούργια έργα του -όλα ελαιογραφίες- στην έκθεση αυτή πλαισιώνονται επιλεκτικά από παλαιότερα που ανήκουν στον ίδιο.

Η παρούσα έκθεση αποτελεί καθ' όλα όχι μόνο ένα εξαιρετικό εικαστικό γεγονός, αλλά και ένα ακόμη βήμα και μια απόδειξη της μόνιμης και διαρκώς μεταβαλλόμενης σχέσης του ζωγράφου με το τοπίο, εκφρασμένης με την απαράμιλλη τεχνική του έργου του.

Ο Τέτσης πράγματι, ακολουθώντας έναν εντελώς δικό του καλλιτεχνικό δρόμο, έχει, αναμφίβολα, μια ισόβια σχέση με το τοπίο και τη φύση και ένα φυσικό πάθος με το χρώμα και το φως. Μια σχέση ταυτόχρονα δυνατή και συνεχώς εξελισσόμενη καθ' όλη τη διάρκεια των 63 -ήδη- χρόνων της δημιουργικής του πορείας. Αυτό το διαπιστώνει ο θεατής σε κάθε του επαφή με το έργο του δημιουργού. Το ιδιαίτερο και το ξεχωριστό στην επαφή και την προσέγγιση αυτή είναι το γεγονός ότι η δύναμη που διαπερνά το έργο του Τέτση, αποτέλεσμα της οξύτητας της καλλιτεχνικής του ματιάς και απόδειξη της εξαιρετικής τεχνικής συγκρότησης της ζωγραφικής του, αφήνει το θεατή να "πλησιάσει" το έργο, να επαναστοχαστεί, να φανταστεί, να ταξιδέψει μέσω των χρησιμοποιούμενων από τον καλλιτέχνη διαφορετικών υλικών, μέσω των διαφορετικών τρόπων εικαστικής ερμηνείας που εκπέμπει η δουλειά του... [...]

(από τον πρόλογο της Ντίνας Αδαμοπούλου)