Βιβλίο
Θέματα παιδικής λογοτεχνίας
Διημερίδα 21 και 22 Ιανουαρίου 2011

Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος
Επιμέλεια: Δανάη Σουλιώτη
Εισήγηση: Βασίλης Αναγνωστόπουλος
Εισήγηση: Ανδρέας Καρακίτσιος
Εισήγηση: Δημήτριος Γουλής
Εισήγηση: Σταύρος Γρόσδος
Εισήγηση: Μένη Κανατσούλη
Εισήγηση: Σοφία Γαβριηλίδου
Εισήγηση: Ελένη Καρασαββίδου
Εισήγηση: Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος
Εισήγηση: Γ. Παπαντωνάκης
Εισήγηση: Κλεονίκη Α. Δρούγκα
Εισήγηση: Κατερίνα Σαραφίδου
Εισήγηση: Αλίκη Συμεωνάκη
Εισήγηση: Νίκος Παπαδάκης
Εισήγηση: Μίμης Σουλιώτης
Εισήγηση: Ελισάβετ Χλαπουτάκη
Εισήγηση: Άννα Βακάλη
Εισήγηση: Γιολάντα Τσιαμπόκαλου
Εισήγηση: Αναστασία Στάμου
Εισήγηση: Δανάη Σουλιώτη
Εισήγηση: Αθανάσιος Βαϊτσάκης
Εισήγηση: Τασούλα Τσιλιμένη
Θεσσαλονίκη
Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Αριθμός Έκδοσης: 1
2012
σ. 359
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-8396-68-5
Σημειώσεις: Εκτός εμπορίου. Κυκλοφορεί και σε ηλεκτρονική μορφή στη διεύθυνση: http://afroditi.uom.gr/uompress/themata_paidikis_logotexnias.pdf
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

Ένας συλλογικός τόμος με μελέτες που διερευνούν συστηματικά θέματα Παιδικής Λογοτεχνίας, θέματα δηλαδή που αποτελούν αντικείμενο ευρύτερου προβληματισμού στη Λογοτεχνία, είναι
σίγουρο πως μπορεί να λειτουργήσει εναυσματικά για περαιτέρω σκέψεις, αναλύσεις και εκπονήσεις εργασιών. Ο συγκεκριμένος τόμος αποτελείται από 17 κείμενα που φαινομενικά δεν έχουν μεταξύ τους ιδιαίτερη συνάφεια. Στις μέρες μας οργανώνονται και πραγματοποιούνται λογοτεχνικά συνέδρια και ημερίδες με συγκεκριμένη θεματική ή άλλα στα οποία η Λογοτεχνία εντάσσεται μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο πολιτισμικών σπουδών.
Σε ένα τέτοιο επιστημονικά παγκοσμιοποιημένο και ομοιογενοποιημένο μυθοπλαστικό σύμπαν στοχεύσαμε διαφορετικά, φιλοξενώντας εργασίες των οποίων ο πλουραλισμός των απόψεων και η σοβαρότητα των επιστημονικών τους προσεγγίσεων συνιστά ταυτόχρονα ενημέρωση και αναγνωστική απόλαυση.
Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, ερευνητές, αλλά και μεταπτυχιακοί φοιτητές εισηγήθηκαν και κατέθεσαν άρθρα, στα οποία διερευνάται η ευθύνη και η εξουσία των ενήλικων διαμεσολαβητών της Παιδικής Λογοτεχνίας. Γράφω, άλλωστε, και ειδικά γράφω Παιδική Λογοτεχνία, σημαίνει οργανώνω τον κόσμο, εξυφαίνω συστήματα αξιών και μέσα από διαρκείς, φανερές ή σιωπηρά σημαίνουσες, διασυνδέσεις ανάμεσα στο κείμενο και τα ιδεολογικά του συμφραζόμενα, διεγείρω προβληματισμούς και ενεργοποιώ αναγνωστικές στάσεις και συμπεριφορές μικρών αλλά και "μεγάλων" παιδιών.

Μίμης Σουλιώτης
Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος