Βιβλίο
Ραπτομηχανικά
Ζωγραφική σε χαρτί 2008-2009

Τάσος Παυλόπουλος
Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης
Ζωγράφος: Τάσος Παυλόπουλος
Αθήνα
Kalfayan Galleries
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 165
Σχήμα: 28χ22
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-99065-1-7
Σημειώσεις: Κατάλογος έκθεσης στον χώρο της Kalfayan Gallery στο Κολωνάκι, μεταξύ 23 Μαρτίου - 8 Μαΐου 2010. Εισαγωγικό κείμενο: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, "Παραδειγματική πραγματεία περί πραμάτειας Παυλόπουλου".
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

ΡΑΠΤΟΜΗΧΑΝΙΚΑ

Μέσα σε τούτο το τεφτέρι, ανάμεσα στα βερεσέδια, ο υποσυνείδητος νους μας θα "διαβεί" ένα άγνωστο μονοπάτι. Όλα, εκεί, θα μας φανούν σαν μελαγχολικά αστεία και ανεξιχνίαστες ανοησίες. Σκαρωμένα με πολύ κέφι και πολλή μη οργανωμένη λογική. Σαν οπτικά (καλειδοσκοπικά) λογοπαίγνια, ταγμένα στην αναζήτηση της γελοίας εικόνας και των εξίσου γελοίων εμπειριών μας. Σαν φάρσες, των οποίων ο στόχος (κατά τον Τζορτζ Όργουελ) δεν είναι να εξευτελίσουν τον άνθρωπο, αλλά να του θυμίσουν ότι είναι ήδη ευτελής. Όπως ακριβώς τις απολαύσαμε στις ταινίες της τριλογίας "Οι εντιμότατοι φίλοι μου". Όλα θα μας φανούν πως γέρνουν μονόπαντα και θα αναρωτηθούμε: "τι είναι η πραγματικότητα;".

Αν φανούμε τυχεροί, θα κάνουμε ενδιαφέροντες συνειρμούς και "συναντήσεις" με παράξενες μορφές της κομέντια ντελ' άρτε, με πρόσωπα στο δάπεδο των μπαρ και με σημεία και τέρατα. Θα κρυφτούμε σε υπόκοσμα καταφύγια και θα κολυμπήσουμε σε υπόγεια ποτάμια. Θα αντικρίσουμε δονκιχωτικούς ανεμόμυλους, θρυλικά λημέρια και καταρράκτες με μυστικά περάσματα. Θα χαθούμε σε αμπάρια και χαμπάρια περασμένων αιώνων, σε μουχλιασμένα συρτάρια και σεντούκια, σε άκρως απόρρητα κιτάπια... Θα ανακαλύψουμε βότανα και μυρωδικά που θα μας χρησιμεύσουν για την καταπολέμηση των δυσάρεστων αναθυμιάσεων. Θα ξεφύγουμε από τις πεπατημένες συνταγές και θα μάθουμε να κατασκευάζουμε ξύλινες μύτες για να αντιμετωπίζουμε ζόρικες και ξενέρωτες καταστάσεις. Θα μάθουμε, επιτέλους, να καθαρίζουμε βρώμικα τζάμια, να κόβουμε σωστά τις πίτες και να φουμάρουμε σωστά τις πίπες. Σίγουρα θα ανταμώσουμε μεγαλοφυή άτομα με αδέξιο χιούμορ, που κι αυτά γέρνουν μονόπαντα και τα οποία ίσως μας αλλάξουν τη ζωή. Κάπου 'κει γύρω, θα περιφέρεται, μεθυσμένος, ο William Nelson Copley αγκαλιά με γαλλίδες πόρνες, ο Karl Valentin παίζοντας τρομπόνι, ο Καραγκιόζης μαζεύοντας χόρτα κι ο Άγιος Βαλεντίνος θα διεκδικεί, κάθε πρωταπριλιά, τα πνευματικά του δικαιώματα. Θα μας εντυπωσιάσουν διάφοροι εύσωμοι και κοκαλιάρηδες, τριχωτοί και άτριχοι, θηλυπρεπείς και αρσιβαρίστες... [...]

Τάσος Παυλόπουλος

Κριτικές - Παρουσιάσεις: