Βιβλίο
Οικονομικά και φιλοσοφικά χειρόγραφα 1844

Καρλ Μαρξ
Μετάφραση: Αποστόλης Λυκούργος
Αθήνα
Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο
Αριθμός Έκδοσης: 1
2012
σ. 226
Σχήμα: 20χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-7967-69-5
Κυκλοφορεί
Τιμή: 13.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 07-09-2012)
Περίληψη:

Τα Χειρόγραφα 1844, αν και ημιτελές έργο, εξακολουθούν να είναι η αληθινή εικόνα της πραγματικότητας γύρω μας - ιδιαιτέρως σήμερα: "όσο περισσότερο παράγουν οι εργάτες, τόσο λιγότερα έχουν να καταναλώσουν, όσες περισσότερες αξίες δημιουργούν τόσο λιγότερη αξία αποκτούν, τόσο πιο ασήμαντοι γίνονται".

Η εργασία, η μοναδική ιδιότητα του ανθρώπου να αλληλεπιδρά με την υπόλοιπη φύση, δημιουργεί καθημερινά τεράστιο πλούτο. Όμως, τη βιώνουμε ως κάτι εξωτερικό, ξένο και μισητό: ο καπιταλισμός μετατρέπει αυτόν τον πλούτο σε εξουσιαστικό τέρας. Ο Μαρξ περιγράφει αυτή την κατάσταση ως αλλοτρίωση.

Ο καπιταλισμός, σύστημα που ο Μαρξ προβλέπει ότι θα γίνει παγκόσμιο, αποδείχθηκε ότι ούτε στην άνθηση ούτε στην κρίση του δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσει ακόμα και τις στοιχειώδεις -πολλές φορές- ανάγκες της συντριπτικής πλειονότητας του πλανήτη. Αντιθέτως, αποτελεί μια μόνιμη απειλή για αυτές.

Όπως προτείνει ο Μαρξ, η χειραφέτηση της ανθρωπότητας από την υποδούλωση της ατομικής ιδιοκτησίας περνά μέσα από τη χειραφέτηση της εργατικής τάξης. Ο επαναστατικός ρόλος της εργατικής τάξης είναι "κλειδωμένος" από τη θέση της στην παραγωγή του πλούτου.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Σπύρος ΜακρήςΑλλοτρίωση, η μαγική λέξη"Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη"25/1/2014
Στέφανος ΡοζάνηςKarl Marx: Χειρόγραφα 1844. Από την καθαρή θεωρία στη θετική κριτική"Η Αυγή"12/1/2014