Βιβλίο
Η υπόσχεση

Anna Conomos
Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη
Αθήνα
Ποταμός
Αριθμός Έκδοσης: 2
2022
Ημερομηνία Πρώτης Έκδοσης: 2012
σ. 60
Σχήμα: 24χ22
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-545-010-6
Ηλικίες: 8 έως: 12
Γλώσσα πρωτοτύπου: ελληνικά
Σημειώσεις: Συνέκδοσημε την Anemon
Εικονογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 18.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 27-09-2012)
Περίληψη:

Μια Ελληνίδα και μια Τουρκάλα -οι επτάχρονες φίλες Ευγενία και Φάτμα- ζουν σ'ένα μικρό χωριό στα περίχωρα της Σμύρνης. Το 1922, ο πόλεμος και η καταστροφή της αγαπημένης τους πόλης θα τις χωρίσει για πάντα. Το μόνο που τις ενώνει είναι μια μυστική υπόσχεση.

Ένα παραμύθι για τη δύναμη της φιλίας και της μνήμης, με φόντο τις ανταλλαγές πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1922-24.

Με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων από την Μικρασιατι-κή Καταστροφή, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ποταμός και την Anemon, το παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο «Η υπόσχεση».Πρόκειται για ένα πρωτότυπο παραμύθι για παιδιά 8-12 ετών, που έχει γράψει η storyteller Anna Conomos, με αναφορά τα ιστορι-κά γεγονότα της ανταλλαγής των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922-3). Η ιστορία εί-ναι εικονογραφημένη από την Ντανιέλα Σταματιάδη, με βάση σπά-νιες φωτογραφίες και καρτ-ποστάλ της εποχής.Το παραμύθι διηγείται την ιστορία της Ευγενίας, ένα μικρό κορί-τσι που ζούσε με τους γονείς της σ’ ένα χωριό έξω από τη Σμύρνη. Η καλύτερή της φίλη ήταν η Φάτμα, μια μικρή Τουρκάλα στην ίδια ηλικία. Ο πατέρας της Ευγενίας ήταν πλούσιος γαιοκτήμονας και ζούσαν σ’ ένα όμορφο διώροφο αρχοντικό.Μια μέρα ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα στους Έλληνες και τους Τούρκους και η οικογένεια της Ευγενίας αναγκάστηκε να εγκατα-λείψει τον τόπο. Η Ευγενία με την Φάτμα έδωσαν υπόσχεση να μην ξεχάσει ποτέ η μια την άλλη και να ξανασυναντηθούν κάποτε στο ίδιο σημείο έξω από το σπίτι της Φάτμα...«Η υπόσχεση» δημιουργήθηκε στα πλαίσια της έκθεσης της Anemon «ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΞΕΝΟΣ» και συνοδεύεται από βίντεο με αφήγηση του παραμυθιού σε τρεις γλώσσες: στα ελληνικά (με αφηγήτρια την ηθοποιό Έφη Βλαχογιάννη), τα αγγλικά (με την Anna Conomos) και τα τουρκικά (με την Ayça Damgacı). Τα βίντεο βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.twiceastranger.net.Παράλληλα διατίθεται δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό για την Ε ́ και Σ Τ ́ Δημοτικού, το οποίο δημιούργησε η ιστορικός Χριστίνα Κουλού-ρη σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό και καθηγήτρια της αγωγής του προφορικού λόγου Κατερίνα Βλάχου. Ενδιαφερόμενοι εκπαι-δευτικοί μπορούν να απευθυνθούν στο info@anemon.gr