Βιβλίο
Η ιστορία της συζύγου

Marilyn Yalom
Μετάφραση: Εύη Κλαδούχου
Αθήνα
Άγρα
Αριθμός Έκδοσης: 1
2012
σ. 616
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-325-885-8
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: A History of the Wife
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 22.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 11-10-2012)
Περίληψη:

"Η Μαίριλυν Γιάλομ είναι μια έξυπνη και με αντίληψη συνοδοιπόρος σ' αυτή την ταχύτατη περιδίνηση διαμέσου των αιώνων. Αντλώντας στοιχεία από μια ευρύτατη ποικιλία πηγών, συνδυάζει χρήσιμες πληροφορίες με ζωντανά παραδείγματα. Και παρά τον όγκο των πληροφοριών του, το βιβλίο έχει την προσωπική φωνή του - άλλοτε άναυδη, συχνά διασκεδαστική, μερικές φορές έκπληκτη, πάντοτε αφοσιωμένη. Ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα".
(Diane Middlebrook, συγγραφέας των "Anne Sexton: A Biography" και "Suits me: The Double Life of Billy Tipton")

"Η ευφυής αποδόμηση της θέσης των έγγαμων γυναικών, όπως την παρουσιάζει η Μαίριλυν Γιάλομ, είναι ταυτόχρονα καθησυχαστική και συνταρακτική. Αν και τις περισσότερες από εμάς μας βρίσκει πολύ αργά για να επηρεάσει την πορεία της δράσης μας, είναι απόλυτα συναρπαστικό και επεξηγεί πολλά".
(Diane Johnson, συγγραφέας των "Le Divorce" και "Le Mariage")

Η "Ιστορία της συζύγου" συνιστά μελέτη της νομοθεσίας, των θρησκευτικών μεθόδων, των κοινωνικών εθίμων, των οικονομικών διευθετήσεων και της πολιτικής συνειδητότητας που επηρέασε γενιές συζύγων: Στην εβραϊκή κοινωνία όπου ίσχυε η πολυγαμία, στην αρχαία Ελλάδα όπου οι κόρες δίνονταν από τους πατεράδες στους συζύγους τους για να γεννήσουν νόμιμα παιδιά και ορίστηκαν νόμοι περί μοιχείας και διαζυγίων, στη μεσαιωνική Ευρώπη όπου αποδόθηκε στο γάμο θρησκευτική σημασία, στη διάρκεια της Μεταρρύθμισης και του Διαφωτισμού όπου το ιδεώδες του συντροφικού γάμου ήρθε στο προσκήνιο, και στην Αμερική του 20ού αιώνα όπου το νέο πρότυπο της συζυγικής σχέσης αναδύθηκε.

Αυτή η πλούσια διαυγής εξιστόρηση των κομβικών σημείων της ιστορίας της συζύγου περιλαμβάνει αλησμόνητες ιστορίες διάσημων ζευγαριών όπως ο Αβραάμ με τη Σάρα και την Άγαρ, ο Αντώνιος και η Κλεοπάτρα στην Αρχαία Ρώμη, ο Τριστάνος και η Ιζόλδη, αλλά και ιστορίες γάμων από την Αναγέννηση μέσα από τον Chaucer και τον Σαίξπηρ. Μιλά για τους Εβραϊκούς γάμους, αλλά και του προτεστάντη Λούθηρου σε αντίθεση με τους Καθολικούς γάμους, και για τους γνωστούς γάμους γυναικών που εναντιώθηκαν στις συμβάσεις της εποχής τους, από τη Μάρτζερυ Κεμπ ώς την Ελίζαμπεθ Κέηντυ Στάντον, από την Ελοΐζα ώς τη Μάργκαρετ Σάνγκερ. Η "Ιστορία της συζύγου", έχοντας ως πηγή τα ημερολόγια, τα απομνημονεύματα και τις επιστολές, αποτίνει φόρο τιμής στις συνήθεις συζύγους, οι οποίες στο πέρασμα των αιώνων συνέπλευσαν ή πήγαν κόντρα στο ρεύμα της εποχής τους, επηρεάζοντας διακριτικά τη νομική, προσωπική και κοινωνική σημασία του γάμου.

Σε οποιαδήποτε γυναίκα είναι, υπήρξε ή θα υπάρξει παντρεμένη, αυτή η διανοητικά εύρωστη και συναρπαστική ιστορική ανάλυση του γάμου φωτίζει με καινούργιο τρόπο το θεσμό που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν δεδομένο, και που ενδέχεται, πράγματι, να περνά σήμερα την πιο ταραχώδη ανακατάταξή του από την περίοδο της Μεταρρύθμισης.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Χαρίκλεια Γ. ΔημακοπούλουΗ ιστορία της συζύγου"Εστία"4/1/2013
Πέτρος ΜαρτινίδηςΤο ψηφιδωτό της γυναικείας χειραφέτησης"The Athens Review of Books"36Ιανουάριος 2013
Ξενοφών Α. ΜπρουντζάκηςΤο γυναικείο φύλο"6Μέρες"24/11/2012
Ελπίδα ΠασαμιχάληΑπό την Πηνελόπη και τη Σάρα στη Χίλαρι και στην Άνγκελα"Book Bar"22/11/2012
Λαμπρινή ΚουζέληΣύζυγος, ένα είδος υπό εξαφάνιση"Το Βήμα"/ "Βιβλία"18/11/2012
Η ιστορική ανάλυση του... γάμου"Ημερησία"17/11/2012
Κική ΤριανταφύλληΑπό το υποζύγιο, στην επανάσταση και τώρα στη δέσμευση"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"17/11/2012
Κωστής ΠαπαγιώργηςΗ ιστορία της συζύγου"Επενδυτής"3/11/2012
Εύη ΚαρκίτηΑπό την παραδοσιακή στη νέα σύζυγο"Αγγελιοφόρος"27/10/2012
Σταυρούλα ΠαπασπύρουΗ ιστορία της συζύγουwww.protagon.gr27/10/2012
Τίνα ΜανδηλαράΌλα για την - σύζυγο - Εύα"Πρώτο Θέμα"21/10/2012
Γιάννης ΑσδραχάςΟ ρόλος της γυναίκας στο διάβα των αιώνων"Εξπρές"14/10/2012