Βιβλίο
Λεξικό της πορνογραφίας

Επιμέλεια: Φιλίπ ντι Φολκό
Μετάφραση: Γιάννης Καυκιάς
Αθήνα
Καλέντης
Αριθμός Έκδοσης: 1
2012
σ. 795
Σχήμα: 25χ18
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-219-217-7
Γλώσσα πρωτοτύπου: γαλλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Dictionaire de la pornographie
Σημειώσεις: Πρόλογος: Ζαν-Κλωντ Καριέρ. Γραμματέας σύνταξης: Τομά Μπουρζουά. Ακολουθούμενο από παράρτημα κυρίων ονομάτων-έργων και γλωσσάριο.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 12.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 06-05-2014)
Περίληψη:

Τα όρια της πορνογραφίας -αναπαράστασης του αγοραίου έρωτα στους αρχαίους Έλληνες- αλλάζουν ασταμάτητα. Παραπέμποντας τους μεν σε ό,τι το πιο σιχαμερό και αισχρό συνεπάγεται η ικανοποίηση των σεξουαλικών ηδονών, παρέχοντας στους άλλους τη δυνατότητα να χαρούν το θέαμα αυτών των πολλαπλών σαρκικών απολαύσεων, η πορνογραφία τρέφεται, θα λέγαμε, από τα αισθήματα που προκαλεί, είτε την καταδικάζουμε είτε την υπερασπιζόμαστε.

Τούτο το πρώτο "Λεξικό της πορνογραφίας" δεν αποβλέπει ούτε στον εξωραϊσμό ούτε στον στιγματισμό της τελευταίας. Η μόνη μας φιλοδοξία, ξεκινώντας από θέσεις συχνά αντιθετικές, είναι η καλύτερη γνώση μιας πολιτισμικής πρακτικής που παραμένει ιδιωτική και περιθωριακή, αλλά της οποίας η βιομηχανοποίηση και προβολή από τα Μέσα είναι πρωτόγνωρες στις μέρες μας.

Η πορνογραφία είναι, λοιπόν, ένα αντικείμενο γνώσης, όπως δείχνουν τα 450 λήμματα του ανά χείρας έργου, ακολουθούμενα από παραπομπές σε συναφείς όρους, καθώς και βιβλιογραφικές, φιλμογραφικές και διαδικτυακές αναφορές που επιτρέπουν στον καθένα να συνεχίσει τις προσωπικές του έρευνες. Σε αυτό το πρωτόγνωρο κριτικό έργο, αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας μιας διεθνούς ομάδας απαρτιζόμενης από μια εκατοντάδα συγγραφείς, θα βρούμε άρθρα ουσίας και άρθρα σύνθεσης, βιογραφίες και τους αναγκαίους πρακτικούς ορισμούς. Η πολύμορφη πολιτισμική και καλλιτεχνική ιστορία, η πολιτική και ηθική φιλοσοφία, η κοινωνιολογία, η ανθρωπολογία, η οικονομία, το δίκαιο, η ψυχανάλυση, συνιστούν ισάριθμες αλληλοσυμπληρούμενες μεθόδους προσέγγισης ενός φαινομένου που αφορά όλες τις ανθρώπινες κοινωνίες.

Το "Λεξικό της πορνογραφίας" κυκλοφόρησε στη Γαλλία από τις Γαλλικές Πανεπιστημιακές Εκδόσεις (PUF), φιλοδοξώντας να διευρύνει όλες τις πτυχές του κόσμου μας, και η πορνογραφία αποτελεί, είτε το θέλουμε είτε όχι, μέρος του κόσμου μας και της επικαιρότητάς του.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Ηλίας ΚανέλληςΤσόντα στο λαό"The Books' Journal"35Σεπτέμβριος 2013
Ηλίας ΚανέλληςΒιβλία για το Πάσχα"The Books' Journal"31Μάιος 2013
Δήμητρα ΡουμπούλαΟ Καζανόβα, ο Παζολίνι και το «σκάνδαλο Λολίτα»"Έθνος"30/3/2013
Δημήτρης Σ. ΔημηρούληςΠορνογραφία: ανάμεσα στην ηδονή και την απαγόρευση"Εφημερίδα των Συντακτών"30/3/2013
Ελένη ΓκίκαΛεξικό της πορνογραφίαςdiastixo.gr9/2/2013
Τίνα ΜανδηλαράΗ πορνογραφία απέκτησε το λεξικό της"Πρώτο Θέμα"3/2/2013
Μικέλα ΧαρτουλάρηΆσεμνα, ερεθιστικά και προσοδοφόρα"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"15/12/2012
Γιώργος Βαϊλάκης 450 λήμματα για το θέαμα της ερωτικής πράξης"Ημερησία"8/12/2012
Μικέλα ΧαρτουλάρηΗ σοβαρή όψη της πορνογραφίας"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"10/11/2012