Βιβλίο
Βαρσοβία 1944
Η Γερμανοί ισοπεδώνουν την πολωνική αντίσταση

Αθήνα
Γνώμων Εκδοτική
2012
σ. 84
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-5018-01-6
Στρατιωτική Ιστορία
Ονομασία Υποσειράς: Μεγάλες Μάχες
Α/Α Βιβλίου στην Υποσειρά: 48
Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Τιμή: 6.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 27-11-2012)
Περίληψη:

Την 1η Αυγούστου 1944, με τη Wehrmacht αποδυναμωμένη όσο ποτέ και τα σοβιετικά άρματα να βρίσκονται προ των πυλών της Βαρσοβίας, η πολωνική Αντίσταση εγκαινίασε την επί μακρόν σχεδιαζόμενη εξέγερσή της εναντίον της αποδυναμωμένης γερμανικής φρουράς της πόλης. Στόχος των εξεγερμένων ήταν η άμεση εκδίωξη των Γερμανών και η εγκατάσταση μιας ανεξάρτητης εθνικής κυβέρνησης στην πρωτεύουσα, πριν από την έλευση του Ερυθρού Στρατού και τον οριστικό "εναγκαλισμό" της χώρας από την ΕΣΣΔ. Ωστόσο, παρά τον ηρωισμό που επέδειξαν κατά τον 63ήμερο αγώνα που ακολούθησε, η Ιστορία δεν δικαίωσε τις προσδοκίες τους.

Το νέο βιβλίο της σειράς Μεγάλες Μάχες έρχεται να φωτίσει το ξεχασμένο αυτό επεισόδιο του Β' ΠΠ, παρουσιάζοντας πολλά νέα στοιχεία και επανεξετάζοντας τα παλαιότερα. Στο πλαίσιο αυτό, ο συγγραφέας δεν περιορίζεται στην απλή καταγραφή των γεγονότων, αλλά εμβαθύνει στις αιτίες της εξέγερσης και στους πολιτικοδιπλωματικούς και στρατιωτικούς λόγους της αποτυχίας της. Αποκαλύπτεται με ξεκάθαρο και τεκμηριωμένο τρόπο ο πολιτικός κυνισμός των Στάλιν, Τσώρτσιλ και Ρούζβελτ, σε αντιπαράθεση με τον ιδεαλισμό των εξεγερμένων και περιγράφεται το "παιχνίδι" που στήθηκε παρασκηνιακά σε βάρος της πολωνικής ανεξαρτησίας.

Στις σελίδες του βιβλίου παρουσιάζεται η ιδιαίτερα σκληρή κατοχική περίοδος που βίωσε η πολωνική πρωτεύουσα, περιγράφονται με ρεαλιστικό τρόπο τα δεινά των κατοίκων της και οι θηριωδίες των γερμανικών Αρχών, όμως παράλληλα αντικρούεται και η μονοδιάστατη οπτική όσων αντιμετωπίζουν τον Β' ΠΠ απλά ως έναν αγώνα μεταξύ "καλών" και "κακών".