Βιβλίο
Ο θεσμός των σχολαρχείων στην Αιτωλοακαρνανία και Ευρυτανία
Ο Σχολάρχης Ιωάννης Κούρος (1854-1912) 100 χρόνια μετά

Συλλογικό έργο
Ιωάννης Τσαλάκος
Αθανάσιος Παλιούρας
Φώτιος Ι. Μάλαινος
Μαρία Μπακαδήμα
Μαρία Παναγιωτοπούλου
Χρυσούλα Σπυρέλη
Ιωάννης Νεραντζής
Επιμελητής: Χρυσούλα Σπυρέλη
Αγρίνιο
Εκδόσεις Πασχέντη
Αριθμός Έκδοσης: 1
2012
σ. 192
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-9531-20-7
Σημειώσεις: Πρόλογος: Αθανάσιος Παλιούρας, Χρυσούλα Σπυρέλη.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Περίληψη:

Στη μνήμη του Σχολάρχη (ελληνοδιδασκάλου) Ιωάννη Κούρου (1854-1912), "εξ Αγίου Βλασίου Παρακαμπυλίων Ευρυτανίας" - για τα 100 χρόνια μετά το θάνατο του - διοργανώνεται και πραγματοποιείται, 25 Ιουνίου 2012, επιστημονική ημερίδα στη γενέτειρα του με θέμα: "Ο θεσμός των σχολαρχείων στην Αιτωλοακαρνανία". Εμπνευστής και Χορηγός της εκδήλωσης και της έκδοσης των Πρακτικών είναι ο εγγονός του Σχολάρχη, δικηγόρος Ιωάννης Τσαλάκος, ο οποίος καταθέτοντας το μνημονικό του φορτίο και στήνοντας την προτομή του Ιωάννη Κούρου, αναζωπυρώνει τη συλλογική μνήμη της τοπικής κοινωνίας αφενός για το Ελληνικό Σχολείο (Σχολαρχείο) που λειτούργησε στον ορεινό Άγιο Βλάσιο αρχές 20ου αι. και αφετέρου για την προσωπικότητα και τη δραστηριότητα του γηγενούς σχολάρχη κατά την εξαετή υπηρεσία του σ' αυτό (1904-1910).

Στα Πρακτικά αναδεικνύονται επάξια τα παραπάνω αλλά παράλληλα προκύπτει και μια γενικότερη εικόνα των ελληνοδιδασκάλων που υπηρέτησαν σ' αυτά, τόσο στο νομό Αιτωλίας και Ακαρνανίας, όσο και στην Ευρυτανία (η οποία αποτέλεσε επαρχία του αναφερθέντος νομού μέχρι το 1899, οπότε ιδρύθηκε ο νομός Ευρυτανίας για πρώτη φορά. Το 1909 υποβιβάστηκε σε επαρχία Αιτωλ/νίας και παρέμεινε μέχρι το 1943, οπότε συστήθηκε πάλι ο νομός).

Αξιόλογοι και επώνυμοι ερευνητές ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των διοργανωτών κατέθεσαν με τις ανακοινώσεις τους ή τις παρεμβάσεις τους νέα στοιχεία για την ιστορία της εκπαίδευσης.

(πρόλογος του βιβλίου)

Περιλαμβάνονται τα κείμενα:
- Ιωάννης Γ. Τσαλάκος, "Ο Σχολάρχης Ιωάννης Κούρος"
- Αθανάσιος Παλιούρας, "Ιωάννης Τσαλάκος, ο αναστηλωτής της μνήμης"
- Φώτιος Ι. Μάλαινος, "Το 'Ελληνικόν Σχολείον' (Σχολαρχείο) Αγίου Βλασίου Παρακαμπυλίων (1904-1910) και ο σχολάρχης Ιωάννης Κούρος"
- Μαρία Μπακαδήμα, "Τα ελληνικά σχολεία στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας"
- Μαρία Παν. Παναγιωτοπούλου - Μποτονάκη, "Τα ελληνικά σχολεία - σχολαρχεία της επαρχίας Ευρυτανίας του νομού Αιτωλοακαρνανίας κατά τον 19ο και 20ο αιώνα (1836-1929)"
- Χρυσούλα Σπυρέλη, "Συμπληρωματικά στοιχεία για το Σχολάρχη Ιωάννη Κούρο (1854-1912) και Χρονολόγιο"
- Ιωάννης Νεραντζής, "Πηγές για τη μελέτη της τοπικής ιστορίας της κοινότητας Αγίου Βλασίου νομου Αιτωλίας και Ακαρνανίας"