Βιβλίο
Ελληνικό ροκ
Ιστορία της νεανικής κουλτούρας από τη γενιά του Χάους μέχρι το θάνατο του Παύλου Σιδηρόπουλου: 1945-1990

Μανώλης Νταλούκας
Αθήνα
Άγκυρα
Αριθμός Έκδοσης: 2
2012
Ημερομηνία Πρώτης Έκδοσης: 2006
σ. 498
Σχήμα: 24χ16
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-547-032-6
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Εξαντλημένο
Τιμή: 22.50€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 02-01-2013)
Περίληψη:

Πρόκειται για το μοναδικό βιβλίο που περιγράφει λεπτομερώς την εξέλιξη της νεανικής κουλτούρας, από το τέλος της Κατοχής, μέχρι τον θάνατο του Παύλου Σιδηρόπουλου.

Στην καινούρια έκδοση προστίθεται η γένεση και η εξέλιξη του ελληνικού πανκ, και η ιστορία του ελληνικού New Wave.

Το Κεφάλαιο της Μελαγχολικής Δεκαετίας 1980-1990, έχει γραφτεί από την αρχή, και παρουσιάζονται νέα στοιχεία.

Η πρώτη έκδοση, τον Μάρτιο του 2006, είχε προκαλέσει το μεγάλο ενδιαφέρον των μελετητών του ροκ φαινομένου, και το βιβλίο χαρακτηρίστηκε σαν ένα εύχρηστο εγχειρίδιο κατανόησης της νεανικής σκέψης και έκφρασης.

Η καινούρια έκδοση συγκεντρώνει τα πιο αξιόλογα δείγματα του νεανικού φαινομένου, σε μια περίοδο 45 χρόνων, και περιέχει τα τελευταία πορίσματα της διαρκούς έρευνας του συγγραφέα.
Το κείμενο είναι γλαφυρό και στηρίζεται σε σπάνια ντοκουμέντα, αλλά και σε μοναδικό φωτογραφικό υλικό.

Το ροκ φαινόμενο αναλύεται σε συνάρτηση με την πολιτική ιστορία, και εξηγείται το πού διέφερε αλλά και το πού συσχετίστηκε με την πολιτικοποιημένη νεολαία.

Σημαντικά, ιστορικά φαινόμενα και γεγονότα (όπως οι Λαμπράκηδες, το Πολυτεχνείο και η Αντιδικτατορική Νεολαία), αντιμετωπίζονται για πρώτη φορά και υπό το πρίσμα της "ροκ διάθεσης", πολύ διαφορετικά, δηλαδή, από τη συνήθη αντίληψη μιας κομματικής ιστορίας.

Για πρώτη φορά, επίσης, το ροκ δεν ορίζεται ως μια απογραφή μουσικών συγκροτημάτων, αλλά ως ένα σύνολο νεανικών μορφών έκφρασης. Έτσι, μορφές όπως η ποίηση, η ζωγραφική, το θέατρο, ο κινηματογράφος, αποδίδονται σαν βασικές όψεις της ροκ κουλτούρας.

Το χρόνια 1945-1990, χωρίζονται σε Εποχές, που ονομάζονται οι Εποχές του Κλασικού Ροκ στην Ελλάδα. Στα χρόνια αυτά, δημιουργούνται καλλιτεχνικά έργα, τάσεις και συμπεριφορές, που για τους επόμενους (μέχρι και τη σημερινή νεολαία), γίνονται σταθερά σημεία αναφοράς. Από τα Χρόνια του Χάους, που ακολουθούν τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, μέχρι το τέλος της Μελαγχολικής Δεκαετίας, ιδού η συναρπαστική νεανική περιπέτεια στην Ελλάδα.

Κριτικές - Παρουσιάσεις: