Βιβλίο
"...το πρώτο πράγμα που 'κανε ο Θεός είναι το ταξίδι..."
Το "Βλέμμα του Οδυσσέα" του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Ημερολόγιο γυρισμάτων

Μαργαρίτα Μαντά
Αθήνα
Μεταίχμιο
Αριθμός Έκδοσης: 1
2013
σ. 317
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-501-964-8
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 14.40€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 05-02-2013)
Περίληψη:

Το κείμενο αυτού του βιβλίου δεν ξεκίνησε ποτέ για να γίνει ένα βιβλίο που θα δημοσιοποιηθεί. Για κάποιον λόγο που ακόμα δεν ξέρω όταν αρχίσαμε το γύρισμα της ταινίας αποφάσισα να καταγράφω κάθε μέρα ό,τι συνέβαινε, με το θυμικό και την ένταση που το εισέπραττα εγώ.

Τον Απρίλιο του 1995, τη μέρα της γιορτής-έκπληξης που οργάνωσε η Φοίβη στο σπίτι τους για τα εξηκοστά γενέθλια του Θόδωρου, λίγες μέρες πριν η ταινία πάει στις Κάννες, του χάρισα τα τρία χειρόγραφα τετράδια αυτού του Ημερολογίου λέγοντάς του: "Όταν το διαβάσετε θα μου κόψετε την καλημέρα γιατί στις μισές και παραπάνω σελίδες σας βρίζω". Γέλασε, το πήρε και μου είπε: "Τότε μπορεί και να 'χει ενδιαφέρον".

Λίγες μέρες μετά, μου τηλεφώνησε σκασμένος στα γέλια και μου είπε πως αυτό το κείμενο πρέπει οπωσδήποτε να εκδοθεί γιατί είναι η πιο "μπρούτα" -την έχω ακόμα στο μυαλό μου αυτή τη λέξη- καταγραφή του τι είναι γύρισμα μιας δικής του ταινίας. Εγώ δεν πίστευα αυτό που άκουγα αλλά εκείνος επέμεινε. Πήρε τα τρία χειρόγραφα τετράδια που του χάρισα στο γραφείο του και τα τοποθέτησε στο ράφι δίπλα απ' την καρέκλα του, μ' έβαλε να περάσω το κείμενο σε γραφομηχανή και προσπάθησε να βρει εκδότη για να βγει το βιβλίο. Η έκδοση αυτή δεν κατάφερε να γίνει τότε.

Αποφάσισα να συμβεί αυτή η έκδοση τώρα, με το ίδιο ακριβώς κείμενο, χωρίς καμία "καλλωπιστική" επέμβαση, σχεδόν είκοσι χρόνια μετά, επειδή ο ίδιος ο Θόδωρος ήθελε να συμβεί τότε."

(Μ. Μαντά)

Όλο το γοητευτικό παρασκήνιο της ταινίας "Το βλέμμα του Οδυσσέα" (η οποία γυρίστηκε από τον Γενάρη του 1994 ως τον Μάρτη του 1995), η προσωπικότητα του πληθωρικού σκηνοθέτη καθώς επίσης και η περιπέτεια όλου του ανθρώπινου δυναμικού, από τους βοηθούς μέχρι τους σταρ και όλους τους ηθοποιούς, αποτυπώνονται στα ημερολόγια που κρατούσε η Μαργαρίτα Μαντά ως σκριπτ, στη διάρκεια των γυρισμάτων. Το κείμενο διανθίζεται με φωτογραφίες από τα γυρίσματα καθώς και σχετικά ντοκουμέντα.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Χαρίκλεια Γ. ΔημακοπούλουΤο πρώτο πράγμα που έκανε ο Θεός είναι το ταξίδι"Εστία"3/8/2013
Θανάσης Α. ΒασιλείουΟ ποιητής της εικόνας Θόδ. Αγγελόπουλος"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"3/3/2013
Τούλα ΡεπαπήΌρντινο, κλακέτα, cut ή Στις χαμένες διαψεύσεις μας, για τον κόσμο που δεν άλλαξε ακόμη και αν τον ονειρευτήκαμε ή Σμιλεύοντας το χρόνο, το «βλέμμα» και την ψυχήwww.diavasame.grΜάρτιος 2013
Σταυρούλα ΠαπασπύρουΛεπτομέρειες"Athens Voice"42528/2/2013
Γιάννης ΖουμπουλάκηςΗ «οδύσσεια» μιας ταινίας"Το Βήμα"/ "Βιβλία"24/2/2013
Νέστορας ΠουλάκοςΟ Θόδωρος Αγγελόπουλος και το ταξίδι του στο χρόνο"Δρόμος της Αριστεράς"16/2/2013
Σταυρούλα ΠαπασπύρουΑγγελόπουλος, θεός και τύραννος"Ελευθεροτυπία"15/2/2013
Βένα ΓεωργακοπούλουΗ πιο περιπετειώδης ταινία του Τεό, μέρα τη μέρα"Εφημερίδα των Συντακτών"4/2/2013
Δήμητρα ΜυρίλλαΌτι κι αν λένε θα περάσουμε, γιατί έχουμε γύρισμα αύριο"6Μέρες"26/1/2013
Δημήτρης Ν. ΜανιάτηςΚάθε ταινία και μια μεγάλη περιπέτεια"Τα Νέα"19/1/2013