Βιβλίο
Χρονολόγιο Κοζάνης

Β. Π. Καραγιάννης
Επιμελητής: Κωνσταντίνος Ν. Παυλός
Κοζάνη
Παρέμβαση
2012
σ. 24
Σχήμα: 24χ15
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Σημειώσεις: Επανέκδοση: 1993. Συμπληρώσεις, σχόλια, επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ν. Παυλός. Διανεμήθηκε δωρεάν μαζί με το περιοδικό "Παρέμβαση" της Κοζάνης, με την ευγενική χορηγία της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας. Πρόλογος: Γιάννης Σόκουτης, αντιπεριφερειάρχης Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας.
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

... Η παρούσα λιτή έκδοση που κυκλοφορεί με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Κοζάνης, περιλαμβάνει τις όσο το δυνατόν πιο χαρακτηριστικές και επιστημονικά τεκμηριωμένες στιγμές της πόλης και του τόπου, στη διαχρονία τους.

Η Κοζάνη, εκτός από την "Ιστορία" του Π. Λιούφη (1924), σε μια γλώσσα θαυμάσια αλλά απρόσιτη για τη σημερινή γλωσσική πραγματικότητα, και του Μιχ. Παπακωνσταντίνου την αφήγηση, χρήσιμη αλλά περισσότερο εκτενή λογοτεχνική περιήγηση, στερείται ενός ευσύνοπτου και χρηστικού ιστορικού εγχειριδίου.

Το "Χρονολόγιο Κοζάνης" είναι μια πρώτη σύνθεση και δεν φιλοδοξεί να αποτελέσει τον οριστικό του σκελετό αλλά να είναι μια αφετηρία αναζήτησης και καταγραφής του ιστορικού της είναι, όπως αυτό υπήρξε και θα συνεχίζεται στο χρόνο. [...]

(από τον πρόλογο του Γιάννη Σόκουτη, αντιπεριφερειάρχη Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας)

Το παρόν χρονολόγιο στηρίχτηκε στο "Χρονολόγιο Κοζάνης" (5.000 π.Χ.-σύγχρονη εποχή) του Β. Π. Καραγιάννη, που κυκλοφόρησε το 1993 με αφρομή τα 80χρονα της Κοζάνης. Οι συμπληρώσεις του και η εν γένει φροντίδα του νέου επιστήμονα κι ερευνητή Κ. Ν. Παυλού, του έδωσαν άλλο ιστορικό αέρα.

Β. Π. Καραγιάννης