Βιβλίο
Ιστορία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας

Α. - Φ. Χριστίδης
Επιμέλεια: Μαρία Θεοδωροπούλου
Ευθύνη Σειράς: Δ. Ν. Μαρωνίτης
Ευθύνη Σειράς: Ελένη Κεχαγιόγλου
Αθήνα
Alter - Ego ΜΜΕ Α.Ε.
Αριθμός Έκδοσης: 1
2013
σ. 251
Σχήμα: 23χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-503-317-0
Το Βήμα· Αρχαιογνωσία και Αρχαιογλωσσία 1
Σημειώσεις: Πρόλογος: Δ. Ν. Μαρωνίτης, Α.- Φ. Χριστίδης. Επανέκδοση: "Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών", 2005. Διανεμήθηκε δωρεάν μαζί με την εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής" στις 17.3.2013
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

Το βιβλίο αυτό επιχειρεί να παρουσιάσει απλά (αλλά όχι απλοϊκά) την ιστορία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας. Η έμφαση δεν είναι στις πληροφορίες αλλά στους μηχανισμούς που τις παράγουν και τις νοηματοδοτούν. Μόνο η αποκάλυψη των μηχανισμών που κινούν την ιστορία μιας γλώσσας μπορεί να κάνει το σχετικό αφήγημα διδακτικό και ταυτόχρονα γοητευτικό. Και το κάνει πραγματικά διδακτικό, γιατί οι μηχανισμοί φωτίζουν τη βαθύτερη σύνδεση κάθε συγκεκριμένης γλώσσας με το γλωσσικό φαινόμενο γενικά. Οι γλώσσες είναι ταυτόχρονα πολλές και μία. Αυτό το φαινομενικά παράδοξο απλώς περιγράφει μια κατακτημένη επιστημονική αλήθεια: οι γλώσσες, "μικρές" και "μεγάλες", "άσημες" και "διάσημες" είναι όλες, στο βάθος, ίδιες γιατί έχουν την ίδια πατρίδα: την ανθρώπινη νόηση. Μόνο μέσα στο πλαίσιο αυτό αποκτά νόημα η μελέτη της ιστορίας μιας γλώσσας και των ιδιαιτεροτήτων της.

Αν και το βιβλίο επικεντρώνεται στην ιστορία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, η νεότερη ελληνική είναι και αυτή συνεχώς παρούσα.

Α.- Φ. Χριστίδης