Βιβλίο
Οι εμπειρίες του πόθου
Eros & misos

Χεσούς Φερρέρο
Μετάφραση: Αγγελική Πορτοκάλογλου
Αθήνα
Λαγουδέρα
Αριθμός Έκδοσης: 1
2012
σ. 148
Σχήμα: 23χ15
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-7893-98-7
Γλώσσα πρωτοτύπου: ισπανικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Eros & misos: Las experiencias del deseo
Κυκλοφορεί
Τιμή: 9.20€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 01-04-2013)
Περίληψη:

Σε αυτό το δοκίμιο ο πόθος εξετάζεται ως μια δύναμη εγγενής σε κάθε ύλη και κάθε ύπαρξη. Ο πόθος αυτός εκδηλώνεται μέσα από την έλξη - τον έρωτα - και μέσα από την απώθηση - το μίσος.
Ο έρωτας και το μίσος (παιδιά της επιθυμίας και όχι το αντίστροφο) διαιρούνται με τη σειρά τους δια δύο: στον έρωτα για τον εαυτό και στον έρωτα για τον άλλο, στο μίσος για τον εαυτό και στο μίσος για τον άλλο. Τέσσερις βασικές κινήσεις: δύο κινήσεις έλξης και δύο κινήσεις απώθησης, από τις οποίες προκύπτουν όλα τα πάθη, που εδώ αποκαλούνται απλά εμπειρίες του πόθου.

Οι εμπειρίες που απορρέουν από την προσκόλληση στον εαυτό όπως ο ναρκισσισμός ή ο εγωισμός· οι εμπειρίες που απορρέουν από την προσκόλληση στον άλλο, όπως το σεξ, ο έρωτας για τα αντικείμενα ή για τη γνώση· οι εμπειρίες που απορρέουν από το μίσος για τον εαυτό όπως ο μαζοχισμός, η ανορεξία, η αγωνία ή η απελπισία· οι εμπειρίες που απορρέουν από το μίσος για τον άλλο όπως η εκδίκηση, ο σαδισμός, η δολοφονία ή ο πόλεμος γίνονται στο βιβλίο αυτό αντιληπτές ως κόρες των δυνάμεων έλξης και απώθησης της επιθυμίας και δημιουργούν ένα ρεύμα γεμάτο αποχρώσεις και αντιφάσεις που δίνουν εξίσου πνοή στα πρόσωπα και στα πράγματα.

Απαλλαγμένο από ηθικές κρίσεις και παραλήψεις σχετικά με τις αβύσσους που αποτελούν την ανθρώπινη φύση, το βιβλίο αυτό εξερευνά τη γεωγραφία των παθών όπου η αρνητικότητα αντιμετωπίζεται ως μια δύναμη βασική και απαραίτητη που δίνει πνοή εκ των έσω στη μηχανική της ζωής και στη ροή του σύμπαντος. Για το λόγο αυτό τα λεγόμενα αρνητικά και καταστροφικά πάθη έχουν εδώ την ίδια θέση με τα θετικά και συνεκτικά πάθη, και για τον ίδιο λόγο αποφεύγονται έννοιες όπως διαστροφή, απόκλιση ή αρρώστια και ορίζεται μόνο αυτό που είναι στη ουσία οι εμπειρίες του πόθου-επιθυμίας.