Βιβλίο
Οδηγός για την εκπόνηση και τη σύνταξη γραπτής ερευνητικής εργασίας
Σεμιναριακής, πτυχιακής, διπλωματικής

Νικόλαος Ανδρεαδάκης
Μιχάλης Βάμβουκας
Αθήνα
Διάδραση
2011
σ. 129
Σχήμα: 23χ15
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-9541-36-7
Σημειώσεις: Επανέκδοση: "Ατραπός", 2005.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Τιμή: 14.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 10-04-2013)
Περίληψη:

Ένας "πονοκέφαλος" για φοιτητές/τριες κατά τη διάρκεια των σπουδών τους είναι και η υποχρέωσή τους να συγγράψουν επιστημονικές μελέτες, είτε στο πλαίσιο σεμιναριακών μαθημάτων είτε στο τέλος των σπουδών τους με την πτυχιακή εργασία. Ερωτήματα λανθάνοντα ή και έκδηλα που ανακύπτουν είναι, μεταξύ άλλων:
- Πώς θα εκμαιεύσω τις αξιώσεις του επόπτη καθηγητή;
- Από πού θα ξεκινήσω την εργασία μου και πώς θα προχωρήσω;
- Πώς θα τιθασεύσω το βιβλιογραφικό υλικό;
- Ποιος είναι ο μεθοδολογικός σχεδιασμός που θα πρέπει να ακολουθήσω;
- Πώς θα οργανώσω τα κεφάλαια της μελέτης μου;
- Πώς θα παραθέσω τη βιβλιογραφία και τις παραπομπές;

Σχεδόν σε όλα τα μαθήματα, ο διδάσκων δίνει ένα συνοπτικό μεθοδολογικό πλαίσιο όσον αφορά στη συγγραφή επιστημονικής εργασίας. Εντούτοις, οι φοιτητές/τριες νιώθουν άοπλοι, χωρίς εφόδια και αποσκευές, όταν κάτι τέτοιο απαιτηθεί στην πράξη. Και οι αδυναμίες, οι ελλείψεις, τα κενά, εντοπίζονται στη συνέχεια όταν εκκινήσει η υλοποίηση ενός σχεδίου εργασίας ή ακόμη και όταν έχει ολοκληρωθεί.

Ο παρών οδηγός αποσκοπεί να απαντήσει σε μερικά από τα παραπάνω ερωτήματα. Πρόκειται για ένα χρηστικό εγχειρίδιο, στο μέτρο του δυνατού, όπου έγινε προσπάθεια να συμπεριληφθούν βασικά μεθοδολογικά στοιχεία, που θα διευκολύνουν το εγχείρημα του εκπαιδευόμενου, ανεξάρτητα από το περιεχόμενο της ερευνητικής του μελέτης, να οργανώσει αποτελεσματικά, συστηματικά και με βάση την επιστημονική δεοντολογία τη δική του εργασία. Είναι ένα πρακτικό και συνοπτικό βοήθημα για τον προπτυχιακό φοιτητή, για το μετεκπαιδευόμενο εκπαιδευτικό και μερικώς για το μεταπτυχιακό φοιτητή, το μετεκπαιδευόμενο εκπαιδευτικό και μερικώς για το μεταπτυχιακό φοιτητή που εκπονούν εμπειρική βιβλιογραφική μελέτη στο πλαίσιο των σπουδών τους. Χωρίς να διεκδικεί εύσημα εξαντλητικής παρουσίασης όλων των πτυχών του εν λόγω θέματος, ο προκείμενος οδηγός, μέσα από πολλαπλά παραδείγματα, ευελπιστούμε ότι καλύπτει ένα σημαντικό κενό και συμπληρώνει τα σχετικά ελληνικά δεδομένα.