Βιβλίο
Biennále 3: Ο γκρεμός και το ρέμα
Biennále 3: A Rock and a Hard Place

Συλλογικό έργο
Paolo Colombo
Mahita El Bacha Urieta
Ανδρέας Αγγελιδάκης
Δόμνα Γούναρη
Θωμάς Κοροβίνης
Κατερίνα Κοσκινά
Άννα Μυκονιάτη
Νίκος Παπαστεργιάδης
Μαρίνα Φωκίδη
Καλλιτέχνης: Συλλογικό έργο
Καλλιτέχνης: Ανδρέας Εμπειρίκος
Καλλιτέχνης: Γιαννούλης Χαλεπάς
Καλλιτέχνης: William Kentridge
Καλλιτέχνης: Margherita Manzelli
Καλλιτέχνης: Παύλος Νικολακόπουλος
Καλλιτέχνης: Jockum Nordström
Καλλιτέχνης: Jean Marc Rochette
Καλλιτέχνης: Alberto Savinio
Καλλιτέχνης: Χριστιάνα Σούλου
Καλλιτέχνης: Ανδρέας Βάης
Καλλιτέχνης: Νάνος Βαλαωρίτης
Καλλιτέχνης: Κωνσταντίνος Ξενάκης
Καλλιτέχνης: Πηνελόπη Γεωργίου
Καλλιτέχνης: Πάνος Κουτρουμπούσης
Καλλιτέχνης: Γιώργος Σαπουντζής
Καλλιτέχνης: κ.ά.
Επιμέλεια: Κατερίνα Κοσκινά
Επιμέλεια: Γιάννης Μπόλης
Επιμέλεια: Κλεονίκη Χριστοφορίδου
Μετάφραση: Γιώργος Χρηστίδης
Μετάφραση: Andrew Mutter
Αθήνα
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Αριθμός Έκδοσης: 1
2012
σ. 328
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-9409-12-4
Σημειώσεις: Κατάλογος εκθέσεων μεταξύ 18 Σεπτεμβρίου - 18 Δεκεμβρίου 2011, με επιμελητές τους Paolo Colombo, Mahita El Bacha Urieta και Μαρίνα Φωκίδη. Χαιρετισμοί: Παύλος Γερουλάνος, πρ. Υπουργός Πολιτισμού, Γιάννης Μπουτάρης, δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Η 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης συγχρηματοδοτήθηκε από το Ε.Π. Μακεδονίας-Θράκης, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013. Δωρεάν διάθεση.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

"Ο γκρεμός και το ρέμα"

Οι επιμελητές του κεντρικού προγράμματος της 3ης Μπιενάλε, Paolo Colombo, Mahita El Bacha Urieta, Μαρίνα Φωκίδη, ανταποκρινόμενοι στις τρέχουσες κοινωνικές, πολιτικές συνθήκες στην περιοχή της Μεσογείου, και όχι μόνο, επέλεξαν τον τίτλο του κεντρικού προγράμματος και αναφέρουν στο βασικό τους κείμενο για τη διοργάνωση:

"Στις τρέχουσες συνθήκες της αυξανόμενης αστάθειας που εγκυμονούν υποσχέσεις και κινδύνους, ο τίτλος "Ο γκρεμός και το ρέμα", αποκτά μια ιδιάζουσα δυναμική καθώς συλλαμβάνει την αίσθηση του εύθραυστου και του επικίνδυνου που κυριαρχούν στις ευρύτερες πολιτικές που ασκούνται στον χώρο της Μεσογείου αλλά και στην ψυχολογία του ίδιου του ατόμου. Υπό την επίδραση του υποβόσκοντα κινδύνου και μιας "Aμλετικού" τύπου αμφιβολίας, σύγχρονοι καλλιτέχνες παράγουν έργα, τα οποία χαρακτηρίζονται συχνά από μια αμυντική, ειρωνική διάθεση.

Το κεντρικό πρόγραμμα της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης αντλεί έμπνευση από την πόλη ως μία μεταφορά του έντονου πολυπολιτισμικού χαρακτήρα του παρελθόντος της. Κάθε ένας από τους χώρους που θα στεγάσουν τις εκθέσεις του κεντρικού προγράμματος (5 ιστορικά μνημεία και 5 μουσεία), αποτελεί ένα επεισόδιο από τη συνολική του αφήγηση. Αυτά τα επεισόδια εμπνέονται από την προηγούμενη και τη σημερινή χρήση των κτιρίων αυτών, την παλαιά και τη σύγχρονη συνεισφορά τους στην κοινωνική ζωή της πόλης και στις πολιτικές της ζυμώσεις και οι καλλιτέχνες και τα έργα που φιλοξενούνται, επιλέχθηκαν ειδικά για αυτά.

Έτσι, ο επισκέπτης των εκθέσεων θα περιδιαβαίνει την πόλη και ταυτόχρονα θα γίνεται κοινωνός της ιστορίας της και μέρος της ζωής της".

Το κεντρικό πρόγραμμα της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης πλαισιώθηκε από μια σειρά δράσεων, όπως η παρουσίαση των dOCUMENTA (13) Notebook series ("100 Notes, 100 Thoughts"). Στην εκδήλωση, η Chus Martinez, υπεύθυνη Τμήματος και Μέλος του Core Agent Group παρουσίασε τα πρώτα 17 Notebooks από τη σειρά "100 Notes, 100 Thoughts" και στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με τον Γιάννη Σταυρακάκη, καθηγητή στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, με συντονίστρια την επιμελήτρια Μαρίνα Φωκίδη.