Βιβλίο
Ελλάδα αποικία χρέους
Ευρωπαϊκή αυτοκρατορία και γερμανική πρωτοκαθεδρία

Νίκος Κοτζιάς
Αθήνα
Εκδόσεις Πατάκη
Αριθμός Έκδοσης: 1
2013
σ. 485
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-16-4966-5
Πολιτική - Οικονομία
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 19.90€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 10-05-2013)
Περίληψη:

Ο Ν. Κοτζιάς διατυπώνει μια νέα ερμηνεία των πολιτικών-θεσμικών επιπτώσεων της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Κρίσης. Μέσα από την εξέταση των αυτοκρατοριών τα 500 τελευταία χρόνια καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ΕΕ μετεξελίσσεται σε μια αυτοκρατορία στηριζόμενη: α) στις χρηματοπιστωτικές αγορές, β) στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, γ) στη Γερμανία.

Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι στην ΕΕ κυριαρχεί όλο και περισσότερο η τάση άνισης διαβάθμισης των κρατών-μελών της. Δημιουργείται μια αλυσίδα στην κορυφή της οποίας βρίσκεται η Γερμανία, η οποία κατέχει την πρωτοκαθεδρία στην ΕΕ, και στο κάτω μέρος ο ευρωπαϊκός Νότος. Οι ισχυρές χώρες της ΕΕ, ιδιαίτερα η Γερμανία, χαρακτηρίζονται πλέον από "οικονομικό πολιτιστικό εθνικισμό", ακόμα και "ρατσισμό".

Η τάση της ΕΕ να αναπτυχθεί σε αυτοκρατορία συνδέεται με την εξέλιξη της Γερμανίας σε ένα είδος "αυτοκρατορικού κράτους", μιας Νέας Ρώμης που είναι το πραγματικό κέντρο του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι. Αυτή η αλλαγή συνδέεται με τη μετατροπή της Ελλάδας σε αποικία χρέους. Ο συγγραφέας δείχνει μέσα από τις εμπειρίες και τις θεωρητικές συζητήσεις του παρελθόντος, με σειρά συγκρίσεων, τι είναι και πώς ορίζεται η "αποικία χρέους".

Ο συγγραφέας αναλύει το σημερινό σύστημα επιτροπείας που έχει στηθεί στην Ελλάδα. Πώς και με ποιους μηχανισμούς, θεσμούς, προγράμματα λειτουργεί αυτό. Τις καταστροφικές επιδιώξεις της Τρόικας και των Γερμανών. Τις τεράστιες ευθύνες της ελληνικής ολιγαρχίας και διαπλοκής. Τις επιπτώσεις που έχει η μετατροπή της Ελλάδας σε αποικία χρέους στην κοινωνία και την οικονομία της, καθώς και στην Κύπρο. Αναλύει το δημοκρατικό πρόβλημα και το πρόβλημα κυριαρχίας που προκύπτει για την "Ελλάδα αποικία χρέους". Διατυπώνει προτάσεις.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Μανώλης ΒασιλάκηςΗ τελευταία αποικία του σταλινισμού"The Athens Review of Books"65Σεπτέμβριος 2015
Ξενοφών Α. ΜπρουντζάκηςΤα βιβλία της κρίσης"Το Ποντίκι"/ "Βιβλιοπόντικας"12/12/2013
Νόρα ΡάλληΟ Νίκος Κοτζιάς καταγράφει την Ελλάδα ως αποικία χρέουςtvxs.gr2/11/2013
Πέτρος ΠαπακωνσταντίνουΤο αιώνιο «Γερμανικό Ζήτημα»"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"26/10/2013
Βασίλης ΜαγκλάραςΗ σημερινή Ευρώπη των φίλων, των εχθρών"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"25/8/2013
Ελπίδα ΠασαμιχάληΕυρωπαϊκή Αυτοκρατορία και Γερμανική πρωτοκαθεδρία"Book Bar"20/6/2013
H «Ελλάδα αποικία χρέους» ανάμεσα στην ευρωπαϊκή αυτοκρατορία και τη γερμανική πρωτοκαθεδρία"Η Αυγή"20/5/2013