Βιβλίο
Ο ελληνικός καπιταλισμός, η παγκόσμια οικονομία και η κρίση

Συλλογικό έργο
Μαρία Στύλλου
Κώστας Σαρρής
Σταύρος Μαυρουδέας
Μωυσής Λίτσης
Σωτήρης Κοντογιάννης
Πάνος Γκαργκάνας
Ντίνος Αγιομαμίτης
Επιμέλεια: Νίκος Λούντος
Αθήνα
Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο
Αριθμός Έκδοσης: 2
2013
Ημερομηνία Πρώτης Έκδοσης: 2010
σ. 333
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-7967-80-0
Σημειώσεις: Πρόλογος: Θανάσης Καμπαγιάννης.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 13.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 27-05-2013)
Περίληψη:

Το βιβλίο "Ο ελληνικός καπιταλισμός, η παγκόσμια οικονομία και η κρίση" εκδόθηκε πρώτη φορά το Μάη του 2010 και εξαντλήθηκε αρκετά γρήγορα μέσα στη θύελλα των συζητήσεων για τον χαρακτήρα της οικονομικής κρίσης και την αναγκαία απάντηση του εργατικού κινήματος. Στα τρία χρόνια που πέρασαν, η ανάγκη για αντικαπιταλιστικές απαντήσεις δεν μειώθηκε, τουναντίον βάθυνε, όπως έδειξε η κάθε άλλο παρά "ελεγχόμενη" χρεοκοπία της Κύπρου.

Στηριγμένες στη θεωρία του Μαρξ για τις καπιταλιστικές κρίσεις, οι τέσσερις ενότητες του βιβλίου αναλύουν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης μετά το 2007, τις ρίζες της στη μακρόσυρτη κρίση κερδοφορίας του κεφάλαιου, την ιδιαίτερη πορεία του ελληνικού καπιταλισμού "από τις εξορμήσεις στη χρεοκοπία" και τη στρατηγική της Αριστεράς απέναντι στην κρίση.

Μια πέμπτη ενότητα που προστέθηκε στη δεύτερη αυτή έκδοση, επιχειρεί να εμβαθύνει στις πρόσφατες εξελίξεις, όπως αυτές στην Κύπρο, αλλά και σε δύο κρίσιμα ζητήματα που έχουν κυριαρχήσει στις συζητήσεις μέσα στο κίνημα και την Αριστερά: το ευρώ και την ανάγκη ή μη της ρήξης με την ευρωζώνη και την ΕΕ, και τον εργατικό έλεγχο ως εναλλακτική αντικαπιταλιστική στρατηγική απέναντι στην κρίση του συστήματος.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Σωτήρης ΚοντογιάννηςΓιατί η κρίση συνεχίζεται και αγκαλιάζει τα πάνταΠεριοδικό "Σοσιαλισμός από τα Κάτω"99Ιούλιος-Αύγουστος 2013