Βιβλίο
Still Life
Αριστουργήματα από το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης: Παράδοση και καινοτομία
From the Museum of Fine Arts, Boston: Tradition and Innovation

Συλλογικό έργο
Ronni Baer
Τάκης Μαυρωτάς
Ελίζα Πολυχρονιάδου
Φώτης Παπαθανασίου
Claire Whitner
Karen Quinn
Janet Comey
Cody Hartley
Al Miner
Μεταφραστής: Δέσποινα Αλεξανδρή
Ζωγράφος: Συλλογικό έργο
Επιμελητής: Ronni Baer
Επιμελητής: Τάκης Μαυρωτάς
Επιμελητής: Ελίζα Πολυχρονιάδου
Αθήνα
Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη
Αριθμός Έκδοσης: 1
2013
σ. 144
Σχήμα: 29χ24
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-80324-1-5
Σημειώσεις: Κατάλογος έκθεσης στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, μεταξύ 14 Φεβρουαρίου - 28 Απριλίου 2013, σε συνεργασία με το MFA Boston, με τη συγχρηματοδότηση του ΕΣΠΑ 2007-2013. Χαιρετισμοί: Βασίλης Θεοχαράκης, πρόεδρος Ιδρύματος, Malcolm Rogers, διευθυντής MFA Boston.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Εικονογράφηση: ΝΑΙ
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 20.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 31-05-2013)
Περίληψη:

Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη σε συνεργασία με το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης παρουσιάζει την έκθεση "Still Life: Αριστουργήματα από το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης. Παράδοση και καινοτομία".

Από την μεγάλη φλαμανδική σχολή, στον ιμπρεσιονισμό, τον μοντερνισμό και τη σύγχρονη τέχνη. 48 έργα με θέμα τη νεκρή φύση που προέρχονται αποκλειστικά από τις συλλογές του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστώνης. Τα έργα σημαντικών Ευρωπαίων και Αμερικανών ζωγράφων διατρέχουν πέντε αιώνες εικαστικής δημιουργίας, από τον 16ο έως και τον 21ο αιώνα. Μεταξύ των καλλιτεχνών που τα υπογράφουν περιλαμβάνονται: οι Edouard Vuillard, Gustave Courbet, Edouard Manet, Henri Matisse, Pierre-Auguste Renoir, Alfred Sisley, Jean Metzinger, James Ensor, Giorgio Morandi, Juan Gris και Georgia O'Keeffe.

Η νεκρή φύση υπήρχε ως θέμα στη ζωγραφική της αρχαιότητας και εμφανίστηκε και πάλι ως ανεξάρτητο είδος στα τέλη του 16ου αιώνα. Λόγω των απεριόριστων δυνατοτήτων της και των επιλογών που επιτρέπει, η νεκρή φύση προσφέρεται για καλλιτεχνικούς πειραματισμούς.

Η έκθεση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επιτραπέζια νεκρή φύση, νεκρές φύσεις vanitas, trompe l’oeil (οφθαλμαπάτη), έργα με θέμα τρόπαια και εκθέματα κυνηγιού, πίνακες που εκδηλώνουν ανατολίτικες επιρροές και μινιμαλιστικές τάσεις.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του EΣΠΑ 2007-2013. Την επιμελήθηκαν οι Ronni Baer, Τάκης Μαυρωτάς και Ελίζα Πολυχρονιάδου.