Βιβλίο
Η μεγάλη αποτυχία της ευρωζώνης
Από την κρίση σε ένα παγκόσμιο Νιου Ντιλ

Χάικι Πατομάκι
Μεταφραστής: Γιώργος Μπαρουξής
Αθήνα
Μεταίχμιο
Αριθμός Έκδοσης: 1
2013
σ. 387
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-566-097-0
Γλώσσα πρωτοτύπου: φινλανδικά μετάφραση από αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Eurokriisin anatomia. Mitä globalisaation, Jälkeen?
Σημειώσεις: Η μετάφραση έγινε από την αγγλική έκδοση "The Great Eurozone Disaster: From Crisis to Global New Deal", μετάφραση: James O' Connor.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 15.50€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 03-06-2013)
Περίληψη:

Από το 2010 η Ευρωζώνη παραπαίει μεταξύ κρίσης και καταστροφής. Με την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία να έχουν οδηγηθεί ήδη στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης, και τον κίνδυνο να ακολουθήσουν γρήγορα και μια σειρά άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Κύπρος, οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία είναι δυνητικά ολέθριες.

Στο ανά χείρας βιβλίο, ο φινλανδός διανοούμενος Heikki Patomaki αναλύει την τρέχουσα κρίση, εξετάζοντας διεξοδικά και σε βάθος την ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτική οικονομία· παρουσιάζει πολλές και διαφορετικές ερμηνείες της κατάστασης· προβλέπει τις πιθανότητες επιτυχίας των διάφορων μέτρων που έχουν προταθεί ως τώρα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις συμπληρώνει με ενδιαφέρουσες αναλύσεις σεναρίων για τις πιθανές και επιθυμητές εξελίξεις καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να βγει από την κρίση. Τέλος, καταλήγει ότι το μέλλον της Ένωσης είναι ζήτημα μεταρρύθμισης της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και δημοκρατικής διακυβέρνησης και προτείνει ένα νέο συναρπαστικό όραμα για μια "παγκόσμια οικονομική δημοκρατία" ως τη μοναδική βιώσιμη διέξοδο από την τρέχουσα κρίση.

"Ένα βιβλίο πολύτιμο για όσους ελπίζουν σε μια Ευρώπη που το μέλλον της θα είναι καλύτερο από το πρόσφατο παρελθόν της και τις τωρινές της κρίσεις".
(John Grahl, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, Πανεπιστήμιο Middlesex)

"Ο Patomaki μας δίνει μια συναρπαστική οπτική που αξίζει να τη λάβουν σοβαρά υπόψη όσοι ενδιαφέρονται για ένα προοδευτικό και δημοκρατικό μέλλον για την Ευρώπη στον κόσμο".
(Magnus Ryner, Τμήμα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών, King's College, Λονδίνο)

Κριτικές - Παρουσιάσεις: