Βιβλίο
ΠΑΣΟΚ, η άνοδος και η πτώση (;) ενός ηγεμονικού κόμματος

Κώστας Ελευθερίου
Χρύσανθος Τάσσης
Ευθύνη Σειράς: Μιχάλης Σπουρδαλάκης
Αθήνα
Σαββάλας
Αριθμός Έκδοσης: 1
2013
σ. 229
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-493-241-2
Κοινωνικές Επιστήμες = Social Sciences
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 11.70€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 09-07-2013)
Περίληψη:

Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που σημάδεψε την μεταπολιτευτική πολιτική ιστορία και καθόρισε το περιεχόμενο του πολιτικού ανταγωνισμού για παραπάνω από δύο δεκαετίες. Ο βαθμός επιρροής του στην ελληνική πολιτική φαίνεται από το γεγονός ότι η ολοκληρωτική κατάρρευσή του στις τελευταίες εκλογές σηματοδοτεί ουσιαστικά τη μετάβαση της ελληνικής κοινωνίας σε μια διαφορετική κοινωνικοπολιτική διευθέτηση. Το δοκίμιο αυτό περιγράφει και αναλύει την οργανωτική και πολιτική ανάπτυξη του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του, επισημαίνει εκείνα τα στοιχεία που κατοχύρωναν τον ηγεμονικό του ρόλο στο πολιτικό σύστημα της Μεταπολίτευσης και ερμηνεύει τους λόγους που οδήγησαν στην απίσχανση της εκλογικής και πολιτικής επιρροής του. Η κατανόηση της "πτώσης του ΠΑΣΟΚ" είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού φαίνεται να προοικονομεί συγκεκριμένες εξελίξεις στο μέλλον της ίδιας της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στον βαθμό που η κρίση στερεί από την τελευταία τα πολιτικά εργαλεία για να αρθρώσει μια πειστική εναλλακτική πρόταση.

"... το βιβλίο δεν αποτελεί απλώς μια εξαιρετική ανάλυση της ανάδειξης του ΠΑΣΟΚ ως ηγεμονικού κόμματος... και των αντιφάσεων που το οδήγησαν στην παρακμή... [Η] μελέτη αυτή είναι επιπλέον χρήσιμη για την κατανόηση του πώς η οικονομική κρίση αποκάλυψε τη χρόνια πολιτική κρίση, η οποία με τη σειρά της κινδυνεύει να μετατραπεί σε κρίση δημοκρατίας... [Γι' αυτό και αποτελεί] ένα εγχειρίδιο-οδηγό ώστε να αποφευχθούν λάθη και παραλείψεις από τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς και θεσμούς που φιλοδοξούν να μετασχηματιστούν την κρίση σε ευκαιρία... για την αρχή μιας νέας Μεταπολίτευσης..."

(από τον πρόλογο του Μ. Σπουρδαλάκη)

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Γιώργος ΣιακαντάρηςΗ ηθική κατά του μίσους"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"14/12/2013
Γιώργος ΚατσαμπέκηςΤο ΠΑΣΟΚ"Η Αυγή"1/12/2013
Θανάσης Α. ΒασιλείουΤο ΠΑΣΟΚ από την ηγεμονία στην κατάρρευση"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"8/9/2013
Σωτήρης ΒανδώροςΗ δύση του πράσινου ήλιουwww.bookpress.gr30/8/2013
Βίβιαν ΣπυροπούλουΠΑΣΟΚ, η άνοδος και η πτώση (;) ενός ηγεμονικού κόμματοςΠεριοδικό "Σύγχρονα Θέματα"122Ιούλιος-Δεκέμβριος 2013
Χρύσανθος ΤάσσηςΑπό το σοσιαλισμό στο νεοφιλελευθερισμό"Η Εποχή"12/5/2013
Θανάσης ΤσακίρηςΠΑΣΟΚ: Καλά σαράντα;"Η Εποχή"22/12/2012