Βιβλίο
Χρυσή Αυγή και στρατηγικές διαχείρισης της κρίσης

Μάριος Εμμανουηλίδης
Αφροδίτη Κουκουτσάκη
Αθήνα
Futura
2013
σ. 140
Σχήμα: 21χ13
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-9489-32-4
Σημειώσεις: Πρόλογος: Δημήτρης Ψαρράς.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 12.78€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 10-07-2013)
Περίληψη:

Η παρουσία της Χρυσής Αυγής στο ελληνικό πολιτικό και ευρύτερα κοινωνικό τοπίο αποτέλεσε τους τελευταίους μήνες αντικείμενο πολλών αναλύσεων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η συζήτηση περί Χρυσής Αυγής εξαντλήθηκε. Αντίθετα, είναι μια συζήτηση σε εκκρεμότητα, πολύ περισσότερο με δεδομένο ότι το υπό ανάλυση φαινόμενο είναι ακόμα εν τω γίγνεσθαι, άρα ρευστό και μεταβαλλόμενο, όπως ρευστά και μεταβαλλόμενα είναι και τα ευρύτερα συμφραζόμενα εντός οποίων εντάσσεται η παρουσία της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα.

Οι συγγραφείς των δύο κειμένων του βιβλίου συμπλέουν σε μια μη συγκυριακή προσέγγιση της συγκυρίας και, ακολουθώντας διαφορετικές γραμμές έρευνας, συνομιλούν στο επίπεδο μιας κοινής υπόθεσης εργασίας, σύμφωνα με την οποία η Χρυσή Αυγή αποτελεί μια μηχανή αιχμαλώτισης της ενέργειας και μετατροπής των πρακτικών ανταρσίας και διαφυγής σε αντικείμενο ενίσχυσης και επέκτασης της κυριαρχικότητας του κράτους και παραγωγής νομιμότητας. Ωστόσο, το κατά πόσον η Χρυσή Αυγή αποτελεί (ή αποτέλεσε) κρίσιμο μεν αλλά δαπανηρό για την οικονομία της εξουσίας παράγοντα ενόψει της αιχμαλώτισης και ήττας της εξέγερσης, είναι ένα ερώτημα το οποίο τίθεται και παραμένει ανοικτό.

«Με τον δικό τους τρόπο τα δύο κείμενα αυτού του βιβλίου απαντούν στις απλοϊκές ερμηνείες που διακινούνται στην τρέχουσα πολιτική αρθρογραφία και είτε παρουσιάζουν την οργάνωση ως κάποιο "μακρύ χέρι του συστήματος" είτε στον αντίποδα αποδίδουν απόλυτη αυτονομία στο φαινόμενο αυτό και περιμένουν την αυτόματη εξαφάνισή του μόλις ξεπεραστεί η κρίση»

Δημήτρης Ψαρράς

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Σταύρος ΣταυρίδηςΧρυσή Αυγή και στρατηγικές διαχείρισης της κρίσηςΠεριοδικό "Θέσεις"135Απρίλιος-Ιούνιος 2016
Παύλος ΤριανταφύλλουΧρυσή Αυγή και στρατηγικές διαχείρισης της κρίσηςΠεριοδικό "Κοινωνίας Δρώμενα"22014
Θανάσης ΛάγιοςΧρυσή Αυγή και στρατηγικές διαχείρισης της κρίσης: Σκέψεις γύρω από τον φασισμόΝοέμβριος 2013
Ιός της Εφημερίδας των ΣυντακτώνΗ εξαφάνιση της φαιάς κυρίας"Εφημερίδα των Συντακτών"7/8/2013