Βιβλίο
Τρωάδες

Ευριπίδης
Μετάφραση: Παντελής Μπουκάλας
Φωτογράφος: Ορφέας Εμιρζάς
Επιμέλεια: Φωκίων Κοπανάρης
Επιμέλεια: Ρεβέκκα Βιτάλ
Ευθύνη Σειράς: Κοραλία Σωτηριάδου
Αθήνα
Θέατρο του Νέου Κόσμου/ Νέα Σκηνή Τέχνης
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 86
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Γλώσσα πρωτοτύπου: αρχαία ελληνικά
Χειμερινή Περίοδος 2009 - 2010
Σημειώσεις: Βιβλίο-πρόγραμμα της παράστασης που ανέβηκε στις 13 Ιανουαρίου 2010 στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Περιέχει το πλήρες κείμενο του έργου, σημείωμα του σκηνοθέτη, κείμενα των Παντελή Μπουκάλα, Γιώργου Σαμπατακάκη και Μαρίας Παπαλέξη για το έργο και βιογραφικά σημειώματα των συντελεστών της παράστασης.
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 9.59€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 06-09-2013)
Περίληψη:

Μια από τις πιο δημοφιλείς σωζόμενες τραγωδίες ανέβηκε σε κλειστό χώρο, με οδηγό τη σκληρή διαχρονικότητά της. Τα δεινά του πολέμου και η συμφορά της προσφυγιάς δεν έχουν εγκαταλείψει την ανθρωπότητα από τον καιρό του τρωικού πολέμου μέχρι σήμερα και, δυστυχώς, δεν γνωρίζουν γεωγραφικά σύνορα. Κάθε εξουσία που ασκείται με αλαζονεία είχε, έχει και θα έχει ολέθριες συνέπειες για τους λαούς.

Ο Ευριπίδης, στα 415 π.Χ., επιλέγει να μιλήσει για όλα αυτά μέσα από τη ματιά των αιχμάλωτων γυναικών της Τροίας, που ετοιμάζονται, σκλάβες πια, να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και να ακολουθήσουν τους νικητές Έλληνες σε μια νέα, άγνωστη πατρίδα. Η οξύτητα της καταγγελίας παράλληλα με τη συγκινητική ποιητική ευαισθησία, αναδεικνύουν το έργο σε ένα από τα αριστουργήματα όχι μόνο του αρχαίου δράματος, μα και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η παράσταση παίχτηκε πρώτα στον Πάνω Χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου και έπειτα δουλεύτηκε ξανά για ανοιχτούς χώρους και το καλοκαίρι 2010 περιόδευσε σε όλη την Ελλάδα. Για τη σκηνοθεσία της παράστασης ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος τιμήθηκε με το Βραβείο "Φώτος Πολίτης" του Θεατρικού Μουσείου.