Βιβλίο
Οι παραδόσεις του ελληνικού λαού, Β'

Νικόλαος Γ. Πολίτης
Επιμέλεια: Ελένη Κεχαγιόγλου
Αθήνα
Alter - Ego ΜΜΕ Α.Ε.
2013
σ. 351
Σχήμα: 20χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-503-422-1
ISBN Σετ 960-503-420-4
Τα Νέα
Α/Α Τόμου: 2
Αριθμός Τόμων: 2
Σημειώσεις: Επανέκδοση: "Βιβλιοθήκη Μαρασλή", 1904, ως μέρος του έργου "Μελέται περί του βίου και της γλώσσης του ελληνικού λαού". Αντί προλόγου: Ελένη Κεχαγιόγλου. Διανεμήθηκε δωρεάν μαζί με την εφημερίδα "Τα Νέα - Σαββατοκύριακο" στις 21.9.2013.
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

Ο Νικόλαος Γ. Πολίτης, "πατέρας" της επιστήμης της Λαογραφίας στην Ελλάδα, στο έργο αυτό παραδίδει 1.013 αφηγήσεις της ελληνικής παράδοσης, διασώζοντας έτσι πλούσιο υλικό πολύτιμης κληρονομιάς παραδοσιακές αφηγήσεις οι οποίες εντέλει δίνουν μια γλαφυρή εικόνα για τη ζωή, τους μύθους, τους θρύλους και τις δεισιδαιμονίες στην Ελλάδα του 19ου αιώνα.

Στον δεύτερο τόμο παρουσιάζονται 454 παραδόσεις, που ξεκινούν με χαμοδράκια, δαίμονες, καλικάντζαρους και ποικίλα τελώνια και παγανά σαν τους ανασκελάδες· συναρπάζουν παρουσιάζοντας νεράιδες και νέραϊδους, λάμιες, στρίγκλες και μάγισσες· αναφέρονται στον διάβολο αλλά και στις μοίρες· ψάχνουν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: "πώς σκορπίσανε τα ψέματα" και "γιατί τα σκυλιά κυνηγάνε τις γάτες και οι γάτες τους ποντικούς"· δεν παραλείπουν, τέλος, να ασχοληθούν με το υπαρξιακό φορτίο του θανάτου μιλώντας για τους νεκρούς και τις ψυχές, τα φαντάσματα και τους βρικόλακες, τον Κάτω Κόσμο και τον Χάρο. Και δίνουν στον αναγνώστη μια πλούσια γεύση από την Ελλάδα του 19ου αιώνα, την Ελλάδα-τόπο του παραμυθιού.