Βιβλίο
Κράτος και ομάδες συμφερόντων
Μια κριτική της παραδεδεγμένης σοφίας

Χρυσάφης Ι. Ιορδάνογλου
Αθήνα
Πόλις
Αριθμός Έκδοσης: 1
2013
σ. 136
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-435-417-7
Κυκλοφορεί
Τιμή: 10.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 03-10-2013)
Περίληψη:

Πώς οι ομάδες συμφερόντων στρέβλωσαν τη λειτουργία της οικονομίας και ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη σημερινή κρίση.

"Η ελληνική κοινωνία (όπως και όλες οι άλλες) είναι πεδίο σύγκρουσης ομάδων πίεσης και συμφερόντων και καλούμαστε να την 'συλλαμβάνουμε' με αυτούς τους όρους. Η κάθε μια από αυτές τις ομάδες έχει τις δικές της βλέψεις που σχετίζονται με τα συμφέροντα των μελών της παρά με κάποιο 'γενικό καλό'. Όλες, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο διατυπώνουν αιτήματα προς το κράτος και επιδιώκουν τη μεσολάβησή του είτε για να προωθήσουν τις βλέψεις τους είτε για να αποτρέψουν δυσμενείς για αυτές αποφάσεις. Ο βαθμός της επιρροής τους στο κράτος είναι άνισα κατανεμημένος και το εάν η δράση τους προάγει ή παραβλάπτει τα συμφέροντα ευρύτερων κοινωνικών συνόλων δεν είναι δεδομένο, είναι προς έρευνα. Στο σύνολό του, το μωσαϊκό των ομάδων συμφερόντων μοιάζει με ένα καλειδοσκόπιο αναδιατασσόμενων συμμαχιών και οι διαχωριστικές γραμμές των συγκρούσεων στο εσωτερικό του είναι πιο σύνθετες από ότι οι παλιοί απλουστευτικοί διαχωρισμοί αφήνουν να εννοηθεί.

Ο ρόλος ακόμη και των ισχυρότερων ομάδων συμφερόντων δεν έχει μελετηθεί με την απαιτούμενη επάρκεια και αποστασιοποίηση. Χρειάζεται να ξέρουμε περισσότερα σχετικά με τις επιπτώσεις των ευνοϊκών ρυθμίσεων που έχουν αποσπασθεί από αυτές πάνω στα δημόσια οικονομικά, την ανισότητα, τη διοίκηση, το κόστος ζωής, τις επενδύσεις, την παραγωγικότητα και, τελικά, πάνω στις ίδιες τις αναπτυξιακές επιδόσεις της οικονομίας. Ακόμη και μια απλή χαρτογράφηση των ειδικών ρυθμίσεων υπέρ της μιας ή της άλλης ομάδας θα άλλαζε τους όρους της πολιτικής συζήτησης στη χώρα".
Χ.Ι.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Γιώργος ΣιακαντάρηςH κοινωνία μετά τη χούντα"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"2/8/2014
Πάσχος ΜανδραβέληςΤο συντεχνιακό κράτος"Η Καθημερινή"4/7/2014
Θανάσης Α. ΒασιλείουΣυμφέροντα και ομάδες επιρροής"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"23/3/2014
Σωτήρης ΒανδώροςΣυμφέροντα ισχυρά, κράτος αδύναμοwww.bookpress.gr22/1/2014
Βασιλική ΓεωργιάδουΣτα έγκατα της ανθρώπινης ψυχής"Το Βήμα"/ "Βιβλία"29/12/2013
Κώστας Π. ΚωστήςΚράτος και ομάδες συμφερόντων. Το μεταπολιτευτικό κοινωνιολογικό παράδειγμα για το ελληνικό κράτος και η πτώση του (;)"The Athens Review of Books"46Δεκέμβριος 2013
Πάσχος ΜανδραβέληςΑνίσχυρο κράτος, ισχυρές ομάδες συμφερόντων"Η Καθημερινή"10/11/2013
Στέφανος ΚασιμάτηςΚράτος και ομάδες συμφερόντων"Η Καθημερινή"7/11/2013
Δημήτρης ΣκάλκοςΟι ευνοημένοι του πελατειακού συστήματος"The Books' Journal"37Νοέμβριος 2013