Βιβλίο
Συνταγές μέσα από τη λογοτεχνία
Αγαπημένα φαγητά Ελλήνων συγγραφέων

Συλλογικό έργο
Μαρίνα Αννίνου
Αμφιτρίτη Σαραφιανού
Τάσος Αθανασιάδης
Βασίλης Αλεξάκης
Έλλη Αλεξίου
Πέτρος Αμπατζόγλου
Μέλπω Αξιώτη
Θανάσης Βαλτινός
Μάρω Βαμβουνάκη
Κώστας Βάρναλης
Νίκος Βασιλειάδης
Βασίλης Βασιλικός
Ηλίας Βενέζης
Άγγελος Βλάχος
Αντώνης Βουσβούνης
Ρέα Γαλανάκη
Φρέντυ Γερμανός
Γιώργης Γιατρομανωλάκης
Κωστής Γκιμοσούλης
Δημήτρης Γκιώνης
Τατιάνα Γκρίτση Μιλλιέξ
Πηνελόπη Δέλτα
Σωτήρης Δημητρίου
Νίκος Δήμου
Μάρω Δούκα
Ζυράννα Ζατέλη
Άλκη Ζέη
Λιλή Ζωγράφου
Νανά Ησαΐα
Νίκος Θέμελης
Γιώργος Θεοτοκάς
κ.ά.
Ανθολόγος: Μαρίνα Αννίνου
Ανθολόγος: Αμφιτρίτη Σαραφιανού
Επιμελητής: Μαρίνα Αννίνου
Επιμελητής: Αμφιτρίτη Σαραφιανού
Επιμελητής: Ελένη Κεχαγιόγλου
Αθήνα
Alter - Ego ΜΜΕ Α.Ε.
2013
σ. 287
Σχήμα: 21χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-503-436-8
Τα Νέα
Σημειώσεις: Επανέκδοση μέρους του βιβλίου: "Τα αγαπημένα φαγητά των συγγραφέων μας", εκδόσεις "Ερμείας" - "Αμφιτρίτη", 2001. Διανεμήθηκε δωρεάν μαζί με την εφημερίδα "Τα Νέα-Σαββατοκύριακο" στις 12.10.2013.
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

Η ελληνική πεζογραφία συχνά αναφέρεται στο φαγητό, που αποτελεί σημαντικό συστατικό της κουλτούρας μας· ανασύρει μνήμες γεύσης και καταγράφει στιγμιότυπα από γεύματα και γιορτινά τραπεζώματα· περιγράφει πλούσιους αστικούς μπουφέδες και ταπεινά ταβερνάκια σε φτωχογειτονιές· συνδέει τον έρωτα, τον πόλεμο, την ξενιτιά, τη χαρά και τη λύπη με το φαγητό -είτε αυτό είναι η μαγειρίτσα στο αναστάσιμο οικογενειακό τραπέζι είτε το ψωμοτύρι του εργένη.

Στην ειδική αυτή έκδοση για την εφημερίδα "Τα Νέα", στο Α' Μέρος, υπάρχουν αποσπάσματα από κείμενα (διηγήματα, μυθιστορήματα, ταξιδιωτικές εντυπώσεις, ημερολόγια) 110 Ελλήνων συγγραφέων, όπου γίνεται αναφορά σε φαγητό. Με αφορμή τις γαστρονομικές αυτές αναφορές, στο Β' Μέρος παρουσιάζονται 190 συνταγές, στην κλασική εκδοχή τους, αρκετές δε από αυτές προέρχονται από τους ίδιους τους συγγραφείς.