Βιβλίο
Γυναικείες και ανδρικές αναπαραστάσεις στη λογοτεχνία για παιδιά και νέους

Επιμέλεια: Διαμάντη Αναγνωστοπούλου
Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδάτος
Επιμέλεια: Γεώργιος Δ. Παπαντωνάκης
Συλλογικό έργο
Δημήτρης Πολίτης
Αλέξανδρος Ακριτόπουλος
Διαμάντη Αναγνωστοπούλου
Άντα Κατσίκη - Γκίβαλου
Σοφία Χατζηδημητρίου - Παράσχου
Βίκυ Πάτσιου
Μαρίτα Παπαρούση
Λουίζα Χριστοδουλίδου
Τασούλα Δ. Τσιλιμένη
Γιάννης Παπαδάτος
Μαριάννα Σπανάκη
Βασιλική Λαλαγιάννη
Αλεξάνδρα Ζερβού
Αγγελική Γιαννικοπούλου
Ανδρέας Καρακίτσιος
Μαριάννα Μίσιου
Σοφία Γαβριηλίδου
Μαρία Γκασούκα
Μάρθα Καρπόζηλου
Ελπινίκη Νικολουδάκη - Σουρή
Γεώργιος Παπαντωνάκης
Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος
Σούλα Οικονομίδου
Σπύρος Κιοσσές
Έλενα Θεοδωροπούλου
Τζίνα Καλογήρου
Κωνσταντίνος Μαλαφάντης
κ.ά.
Αθήνα
Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Αριθμός Έκδοσης: 1
2013
σ. 376
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-484-432-6
Κυκλοφορεί
Τιμή: 19.99€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 16-10-2013)
Περίληψη:

Η λογοτεχνία γενικότερα και η παιδική λογοτεχνία ειδικότερα, μέσα από τη μυθοπλασία και την αναπαράσταση, δρομολογούν εικόνες της ετερότητας, από τις οποίες αρθρώνουν και χτίζουν όψεις της ταυτότητας. Οι αναπαραστάσεις στο εσωτερικό των κειμένων σηματοδοτούν τις επιλογές, τις απωθήσεις, τις φοβίες, τις απορρίψεις και τις εξιδανικεύσεις, που προϋποθέτουν την εικόνα του έμφυλου Άλλου. Οι γυναικείες και ανδρικές αναπαραστάσεις στην παιδική και νεανική λογοτεχνία ενσαρκώνονται από τα μυθοπλαστικά πρόσωπα, ανθρώπινα και ανθρωπόμορφα, τα οποία λαμβάνουν αξιοσημείωτες διαστάσεις διότι με τη στάση τους, τη δυναμική τους, το ρόλο τους και τη δράση τους στη μυθοπλασία αποτυπώνουν τους κοινωνικούς και φαντασιακούς κώδικες τους σχετικούς με το κάθε φύλο και τις σχέσεις που οικοδομούν με το άλλο φύλο.

Ο συλλογικός αυτός τόμος περιλαμβάνει είκοσι εννέα μελέτες, ταξινομημένες σε έξι θεματικές ενότητες που καλύπτουν πολύπλευρα το θέμα των γυναικείων και ανδρικών αναπαραστάσεων σε κείμενα ελληνικής και ξένης παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, σε μύθους και λαϊκά παραμύθια, σε εικονογραφημένα παιδικά βιβλία και κόμικς, σε βιβλία γνώσεων, φιλοσοφίας για παιδιά και σε θεατρικά κείμενα. Οι παραπάνω μελέτες φωτίζουν το θέμα αυτό τόσο από την πλευρά της θεωρίας, όσο και από αυτήν της ερμηνείας και της κριτικής των κειμένων, και αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για τους ερευνητές της παιδικής λογοτεχνίας, τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς.

Η έκδοση του τόμου αυτού πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Παιδικό Βιβλίο και Παιδαγωγικό Υλικό" του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το μεταπτυχιακό αυτό πρόγραμμα έχει, εκτός των άλλων, ως στρατηγικό στόχο την έρευνα και μελέτη του πεδίου της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας και τη θεωρητική εμβάθυνση γενικότερα στον τομέα του παιδικού βιβλίου.