Βιβλίο
Η Ευρώπη μετά τον πόλεμο

Τόνυ Τζαντ
Μετάφραση: Νικηφόρος Σταματάκης
Επιμέλεια: Ελένη Αστερίου
Αθήνα
Η Καθημερινή
2013
σ. 308
Σχήμα: 20χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-475-992-7
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Postwar: A History of Europe since 1945
Α/Α Τόμου: 4
Αριθμός Τόμων: 4
Σημειώσεις: Επανέκδοση: "Αλεξάνδρεια", 2012. Ο τέταρτος τόμος διανεμήθηκε δωρεάν μαζί με την εφημερίδα "Η Καθημερινή της Κυριακής" στις 3.11.2013. Χορηγός: Alpha Bank.
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

Το 1945 η Ευρώπη ήταν συντρίμμια, ρημαγμένη από τον πόλεμο, τους βομβαρδισμούς και τις μαζικές σφαγές. Ευρύτατες περιοχές της ανατολικής Ευρώπης περιέρχονταν στο σοβιετικό έλεγχο, αντικαθιστώντας τον παλιό δεσποτισμό μ' έναν νέο. Σήμερα, η Σοβιετική Ένωση δεν υπάρχει πια και οι δημοκρατίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης φθάνουν μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας.

Ο Τόνυ Τζαντ αφηγείται με σαφήνεια και πυκνότητα αυτή την πολυσύνθετη ιστορία, όπως ξετυλίγεται κάτω από τη μόνιμη σκιά του ίδιου του πολέμου: την ανόρθωση της Ευρώπης μέσα από τα ερείπια, τις αποκλίνουσες εμπειρίες της Ανατολικής και της Δυτικής Ευρώπης, την παρακμή και την πτώση του σοβιετικού καθεστώτος και την άνοδο της ΕΟΚ και της ΕΕ, το τέλος των ευρωπαϊκών αυτοκρατοριών, τις μεταβαλλόμενες σχέσεις της Ευρώπης με τις δύο μεγάλες δυνάμεις που την περιβάλλουν, τη Ρωσία και την Αμερική.

Ανάμεσα απ' αυτές τις γενικές γραμμές προβάλλουν συγκεκριμένα πολιτικά γεγονότα, φαινόμενα και πρόσωπα: η δικτατορία του Σαλαζάρ στην Πορτογαλία δίπλα στην Ισπανία του Φράνκο αλλά και τη Ρουμανία του Τσαουσέσκου, ο εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα, οι αγώνες στη Βόρεια Ιρλανδία και στη Χώρα των Βάσκων, ο Μάης του '68 στο Παρίσι και τα γεγονότα στην Ιταλία και στην Πράγα, οι εντάσεις ανάμεσα στις γλωσσικές κοινότητες του Βελγίου, η σοσιαλδημοκρατία στις σκανδιναβικές χώρες, ο ρόλος του Τσώρτσιλ, του Στάλιν, του Φράνκο, του Μιτεράν, του Γιαρουζέλσκι, του Μπερλουσκόνι και πολλών άλλων. Σχηματίζεται ακόμη ένα μωσαϊκό από οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ιστορίες, όπως η ανάπτυξη της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, η εμφάνιση του ψυγείου και η εξάπλωση του καταναλωτισμού, η μετανάστευση και οι γκασταρμπάιτερ, ο υπαρξισμός και η παρακμή του δημόσιου διανοούμενου, ο γαλλικός και ο τσέχικος κινηματογράφος, η μπητλομανία και το πανκ ροκ...

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Μάρκος ΚαρασαρίνηςΑπό τον ουκρανικό λιμό στον πόλεμο του Πούτιν"Το Βήμα"/ "Βιβλία"13/3/2022
Θανάσης ΓιαλκέτσηςΔιαδρομές κριτικού στοχασμού"Εφημερίδα των Συντακτών"21/12/2013
Σωτήρης ΡιζάςΜεταπολεμική Ευρώπη: ένα πρότυπο για τον κόσμο ή μήπως όχι πια;"The Athens Review of Books"40Μάιος 2013
Γιώργος ΣιακαντάρηςΑντίσταση στις πολιτικές της λήθης"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"22/3/2013
Κατερίνα ΚοφφινάΗ Ευρώπη μετά τον πόλεμοhttp://www.historical-quest.com1727/2/2013
Εύη ΚαρκίτηΕυρωπαϊκό, μεταπολεμικό πανόραμα"Αγγελιοφόρος"10/2/2013
Γρηγόρης ΜπέκοςΗ κοινωνική Ευρώπη πρέπει να ζήσει"Το Βήμα"/ "Βιβλία"3/2/2013
Θανάσης Α. ΒασιλείουΙστορικό μεταπολεμικό πανόραμα της Ευρώπης"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"13/1/2013