Βιβλίο
Φοιτητές και δικτατορία
Το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα 1972 - 1973: Οριστική έκδοση

Ολύμπιος Δαφέρμος
Αθήνα
Ελευθεροτυπία
2013
σ. 304
Σχήμα: 20χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Σημειώσεις: Επανέκδοση: "Θεμέλιο", 1992· "Γαβριηλίδης", 1999· 2009. Διανεμήθηκε δωρεάν μαζί με την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" στις 17.11.2013.
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

Το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα, που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας, ήταν φυσικό -και λόγω των αιματηρών γεγονότων του Πολυτεχνείου- να απασχολήσει ιδιαίτερα τις στήλες των εφημερίδων και των περιοδικών κατά τη μεταπολίτευση.

Όμως τα περισσότερα δημοσιεύματα αναφέρονται κυρίως στην ηρωική πλευρά των γεγονότων, στο ρόλο των προσώπων, στις αντιπαραθέσεις των κομμάτων, στην παρέμβαση των παράνομων κομματικών οργανώσεων στα γεγονότα.

Λίγα είναι τα κείμενα που ασχολήθηκαν με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος, τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του, τις μορφές δράσης του, την εξέλιξή του, τη δυναμική του, τον προσανατολισμό του, την σχέση του με τις δρώσες πολιτικές δυνάμεις της εποχής.

Αντικείμενο της εργασίας είναι η διερεύνηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος από τον Ιανουάριο του 1972 έως το Νοέμβριο του 1973 θέλοντας να συμβάλει σ' αυτόν τον προβληματισμό.