Βιβλίο
Μικρός Τύπος: Το λογοτεχνικό περιοδικό
Θεωρία και ασκήσεις: Κείμενα 1978 - 2013

Γιάννης Πατίλης
Αθήνα
Ύψιλον/ Βιβλία
Αριθμός Έκδοσης: 1
2013
σ. 285
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-17-0329-9
Κυκλοφορεί
Τιμή: 12.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 09-12-2013)
Περίληψη:

Στις σελίδες που ακολουθούν έχουν θησαυριστεί κείμενα τριανταπέντε περίπου ετών που κύριο θέμα τους έχουν να εξετάσουν στην θεωρία και την πράξη το Λογοτεχνικό Περιοδικό ως επιμέρους μορφή του εκδοτικού φαινομένου που με επιτυχία έχει χαρακτηριστεί στην διεθνή βιβλιογραφία και πρακτική ως Μικρός Τύπος (Small Press).

Η παραγωγή των συγκεκριμένων κειμένων είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την τριακονταπενταετή ενεργή ανάμιξη του συγγραφέα τους στην σύνταξη, έκδοση και κυκλοφορία λογοτεχνικών περιοδικών, ούτως ώστε η ματιά τους να έχει όλο εκείνο το προσωπικό ενδιαφέρον και την αναπόφευκτη μεροληψία του άνθρωπου που θέλει να μιλήσει για πράγματα που αγάπησε -και εξακολουθεί να αγαπά- με δημιουργικό πάθος, και αφιέρωσε σε αυτά σημαντικότατο κομμάτι της ζωής του.

Τα κείμενα αυτά συνεπώς, μακριά του ν' αποτελούν μια ενιαία γενική και αφηρημένη ακαδημαϊκή διαπραγμάτευση του συγκεκριμένου εκδοτικού φαινομένου, λογοδοτούν σχεδόν πάντα στις ανάγκες της συγκυρίας. Έτσι εξηγείται και η μορφολογική πολυείδειά τους: ομιλίες, άρθρα, συνεντεύξεις, σχόλια, κριτικές - πράγματα που τα γεννούσαν συγκεκριμένες ανάγκες του καιρού κάθε φορά... Με τον τρόπο αυτό συγκροτήθηκε εκ των υστέρων μια εν προόδω δημόσια πνευματική αυτοβιογραφία ενός έκδοτη δοκιμαζόμενου σε μεγάλο βάθος χρόνου στην ίδια την εκδοτική πράξη· ταυτοχρόνως και σε κάποιο βαθμό, συντελέστηκε, μέσα από αυτή την ιδιαίτερη ματιά του ενεργού παρατηρητή τους, και μια καλειδοσκοπική υποκειμενική απεικόνιση σε πλήθος εκφάνσεις της ίδιας της πνευματικής ζωής των άλλων. [...]

(από το προλογικό σημείωμα του συγγραφέα)

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Δημήτρης ΔασκαλόπουλοςΤο άλας της λογοτεχνίας"The Books' Journal"48Οκτώβριος 2014
Δημήτρης ΑρμάοςErrant ή flâneur και όχι itinérant ή ambulantΠεριοδικό "Νέο Πλανόδιον"2Καλοκαίρι 2014
Κώστας ΚουτσουρέληςΗ λογοτεχνία και τα περιοδικά τηςwww.bookpress.gr10/4/2014
Λάμπρος ΣκουζάκηςΜικρός Τύπος: Το λογοτεχνικό περιοδικό"Πανδοχείο"19/3/2014