Βιβλίο
Ανθολογία ποίησης
Αφιέρωμα στον Κ.Π. Καβάφη, 150 χρόνια από τη γέννησή του

Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Βασιλική Β. Παππά
Ελένη Αντωνιάδου
Γιάννης Αρκέτος
Αρχοντία Δέρβου
Γλυκερία Κακούρη
Εβίτα Κασαγιάννη
Βάσω Μπρατάκη
Σωτήρης Νικολαΐδης
Ασημίνα Ξηρογιάννη
Γιώτα Παμπουκτσή
Φώτιος Π. Πάνος
Κατερίνα Παπά
Νικόλαος Εμμ. Παπαοικονόμου
Βασιλική Β. Παππά
Κάκια Παυλίδου
Τζούλια Πουλημενάκου
Θεόδωρος Σαντάς
Ελένη Χαρμάνα
Θεσσαλονίκη
Εκδόσεις Σταύρος Σαρτίνας
Αριθμός Έκδοσης: 1
2013
σ. 0
ISBN: 978-960-93-5215-4
Σημειώσεις: Πρόλογος: Κυριάκος Βαλαβάνης, Λεόντιος Πετμεζάς.
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

Ο Καβάφης με τα ποιήματά του, πολλά από τα οποία είναι ερωτικά, έφερε στην ελληνική ποίηση ένα νέο ρίγος. Ακόμα και άνθρωποι που ποτέ δεν διάβασαν τα ποιήματά του, συχνά έχουν στο στόμα τους πολλούς στίχους του: "και τώρα τί θα γένουμε χωρίς βαρβάρους;", "δεν έχει πλοίο για σε, δεν έχει οδό", "αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια που χάνεις", κ.ά.

Το δίχως άλλο, η ποίηση - ανάμεσα στα είδη του λόγου - έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα. Ως εκ τούτου, η κ. Βασιλική Β. Παππά η οποία έχει και την επιμέλεια της έκδοσης συνεχίζει την προσπάθεια ανθολόγησης - αφιερωμάτων σε μεγάλους ποιητές που άρχισε το 2012 με τον επίσης μεγάλο μας ποιητή και ακαδημαϊκό Νικηφόρο Βρεττάκο. Μετά την επιτυχημένη ομολογουμένως παρουσίασή της ανά την Ελλάδα φέτος έδωσε τη σκυτάλη στον μεγάλο Καβάφη. Αυτή τη φορά με την προσθήκη νέων ποιημάτων και ποιητών.

Μια ακόμα ανθολογία ποίησης έχει πολλά να προσφέρει στο αναγνωστικό μας κοινό. Εξάλλου, η νεοελληνική ποίηση έχει να αναδείξει κορυφαίους ποιητές. Η προσπάθειά της βρήκε για άλλη μια φορά ανταπόκριση. Συμμετέχουν 22 ποιητές. "Το φτερούγισμα της φαντασίας, που τόσο είναι ευκολώτερο κι' ακράτητο, όσο ελλιπέστερη η γνώση της ζωής, ωθεί συχνά τους νέους στη λογοτεχνία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Φώτος Πολίτης. Η ποίηση ξεκινά πάντα από την ευαισθησία του δημιουργού της και καταλήγει στην ευαισθησία του αναγνώστη. Αυτή η φαντασία είναι που ωθεί τους νέους ποιητές μας να συμμετάσχουν και σε αυτήν την ανθολογία.

O ποιητής ξεπηδάει κατευθείαν από την καρδιά του λαού. Είναι ο προικισμένος με ευαισθησία άνθρωπος που λατρεύει τη ζωή και τη φύση, που αγαπάει και υπηρετεί τον λαό που τον μεγάλωσε και τον ανέδειξε.

Πρώτος στόχος της κ. Παππά όπως αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου είναι "η ποίηση να φτάσει κοντά στους νέους ανθρώπους που κατηγορούνται ότι δεν διαβάζουν και μάλιστα ποίηση", ενώ ο δεύτερος "να συμπεριλάβουμε και να γνωρίσουμε στους αναγνώστες μας αξιόλογες πνευματικές μορφές. Παραίνεσή μας να ακούσει ο αναγνώστης τη δική του προσωπική ευαισθησία, τη δική του συγκίνηση, που είναι και το μόνο κριτήριο που θα τον κατευθύνει αλάθητα μέσα από τους λαβυρίνθους της έμπνευσης του ποιητή".

Το βιβλίο προλογίζουν οι Κυριάκος Βαλαβάνης, κριτικός Λόγου και Τέχνης, σύμβουλος Ακαδημίας Κοινωνικών Εθνικών και Πολιτιστικών Σχεδιασμών και ο Λεόντιος Πετμεζάς, Θεωρητικός - Ιστορικός Τέχνης.

Στην ανθολογία συμμετέχουν κατά αλφαβητική σειρά:
Ελένη Αντωνιάδου
Γιάννης Αρκέτος
Αρχοντία Δέρβου
Γλυκερία Κακούρη
Ευαγγελία (Εβίτα) Κασαγιάννη
Βάσω Μπρατάκη
Νικόλαος Νικολαϊδης
Σωτήριος Νικολαϊδης
Μίλτος Ντόβας
Ασημίνα Ξηρογιάννη
Γιώτα Παμπουκτσή
Φώτιος Πάνος
Κατερίνα Παπά
Νικόλαος Εμμ. Παπαοικονόμου
Βασιλική Β. Παππά
Νικόλαος Β. Παππάς
Κάκια Παυλίδου
Τζούλια Πουλημενάκου
Ζαχαρίας Προδρόμου
Θεόδωρος Σαντάς
Φωτεινή Σταυρινοπούλου
Ελένη Χαρμάνα