Βιβλίο
Επιστροφή στη Βαβυλώνα και άλλες ιστορίες

F. Scott Fitzgerald
Μετάφραση: Άρης Μπερλής
Αθήνα
Άγρα
Αριθμός Έκδοσης: 1
2013
σ. 221
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-505-105-1
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Babylon Revisited. Crazy Sunday. Winter Dreams. The Rich Boy. The Lost Decade. The Crack-Up
Σημειώσεις: Εισαγωγή, βιογραφικό σημείωμα: Άρης Μπερλής.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 15.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 16-12-2013)
Περίληψη:

Το πηγαίο πεζογραφικό ταλέντο του Φιτζέραλντ και η συγγραφική του ευσυνειδησία πέτυχαν θαυμαστά αποτελέσματα: Πολλά διηγήματά του είναι εξαιρετικής ποιότητας, και θα μπορούσαν σίγουρα να κερδίσουν μια θέση σε ανθολογίες ή στις προτιμήσεις πολλών αναγνωστών, και όλα παρουσιάζουν ενδιαφέρον, λογοτεχνικό, αυτοβιογραφικό και γενικότερα ιστορικό - η κοινωνική πραγματικότητα, οι ατομικοί και συλλογικοί τρόποι και συμπεριφορές στις κρίσιμες δεκαετίες του '20 και του '30 αποτυπώνονται με ενάργεια τόσο στα μυθιστορήματα του Φιτζέραλντ όσο και στα διηγήματά του.

Το αυτοβιογραφικό στοιχείο είναι έντονο στην πεζογραφία του, και τα όρια μεταξύ βιογραφίας και μυθοπλασίας είναι συχνά δυσδιάκριτα. Η λογοτεχνικότητα όμως δεν μειώνεται - ακόμη και η πιο ευφάνταστη μυθιστορία γειώνεται στην εμπειρία.

Ο παρών τόμος συγκεντρώνει μερικές από τις καλύτερες και πιο διάσημες ιστορίες του Φιτζέραλντ. Μεταξύ των έξι κειμένων αυτής της συλλογής κορυφαίο είναι η "Επιστροφή στη Βαβυλώνα" - το καλύτερο κατά πολλούς από τα διηγήματά του. Γράφτηκε το 1930, ένα χρόνο μετά το Μεγάλο Κραχ, που τερμάτισε βίαια τη δεκαετία της ευμάρειας, του ηδονισμού και της επιπολαιότητας και άνοιξε τη δεκαετία της χρεοκοπίας και της κατάθλιψης.

Ακολουθούν η "Τρελή Κυριακή", τα "Χειμωνιάτικα όνειρα", η νουβέλα "Το πλουσιόπαιδο", "Η χαμένη δεκαετία" και η σπαρακτική "Κατάρρευση".

Στην "Κατάρρευση", όπως και σε όλα σχεδόν τα μυθοπλαστικά έργα του, κυριαρχεί η αίσθηση της χρεοκοπίας, της αποτυχίας, της απογοήτευσης, της απομάγευσης του κόσμου, της πρόωρης ψυχολογικής γήρανσης (που είναι το άλλο όνομα της ωριμότητας), της πικρίας, της απελπισίας, αλλά και της νοσταλγίας, της απώλειας όχι του παραδείσου αλλά της πεποίθησης ότι ο παράδεισος είναι εφικτός. Μητέρα όλων αυτών των θλίψεων είναι η αποτυχία της ερωτικής πίστης, η εγκατάλειψη τελικά μιας υποκειμενικής αλήθειας υπό την πίεση μιας θλιβερής αντικειμενικής πραγματικότητας. Ο Φιτζέραλντ είναι ρομαντικός ως το τέλος.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Γιώργος ΒαϊλάκηςΟ παράδεισος δεν είναι εφικτός"Ημερησία"25/7/2015
Νίκος Γ. ΔαββέταςΕπίκαιρες ιστορίες από τον Mεσοπόλεμο"Η Καθημερινή"18/7/2015
Μιχάλης ΜοδινόςΒάρκες κόντρα στο ρέμα"The Books' Journal"49Νοέμβριος 2014
Άγης (Librofilo) ΑθανασιάδηςΗ γοητεία του Fitzgerald"Librofilo"25/8/2014
Γιάννης ΑντωνιάδηςΕπιστροφή στη Βαβυλώναhttp://www.culturenow.gr28/4/2014
Βασίλης Κ. ΚαλαμαράςΤο κρασί που έγινε ξίδι"Ελευθεροτυπία"18/1/2014
Νίκος ΞένιοςΕπιστροφή στη Βαβυλώνα και άλλες ιστορίεςwww.bookpress.gr4/1/2014
Ανταίος ΧρυσοστομίδηςΒιβλία για τις γιορτές (3)"Η Αυγή"28/12/2013
Μιχάλης ΜοδινόςΝομπέλ, γκουλάγκ και αποικίες"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"14/12/2013