Βιβλίο
Χρέος
Τα πρώτα 5.000 χρόνια

David Graeber
Μετάφραση: Γιάννης Βογιατζής
Μετάφραση: Γιώργος Καράμπελας
Μετάφραση: Γιάννης Πεδιώτης
Επιμέλεια: Άρης Αναγνωστόπουλος
Αθήνα
Στάσει Εκπίπτοντες
Αριθμός Έκδοσης: 1
2013
σ. 600
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-9775-06-9
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Debt: The First 5.000 Years
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 26.63€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 18-12-2013)
Περίληψη:

Ένα ακόμη βιβλίο για το χρέος και τις επιπτώσεις του όπως τόσα ακόμα που έχουν γραφτεί από οικονομολόγους και λοιπούς ειδικούς χειρισμού και επεξήγησης των δήθεν πολυπλοκοτήτων που ταλανίζουν τη ζωή μας;

Η απάντηση είναι όχι, τουλάχιστον όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, που χρειάζεται όμως ένα προκλητικό ταξίδι στην ιστορία της ανθρωπότητας, για να γίνει αντιληπτό το είδος, το βάθος και η ποιότητα μιας έννοιας που από απλή ηθική στάση στη συμβίωση των ανθρώπων, μετατράπηκε από την ιεραρχία, το κράτος, το χρήμα και τη βία (με αυτή τη σειρά), σε βάρος. Ένα βάρος που υποδούλωσε, εξόντωσε και άφησε μεγάλες πληγές στο σώμα και στη μνήμη της ανθρωπότητας, αλλά και άνοιξε ρήγματα από τα οποία τα τελευταία 5.000 χρόνια που έχουμε καταγραφές, συνεχίζουν να φαίνονται τα σημάδια του.

Σημάδια που δεν εξαντλούνται στη λογιστική και λογοτεχνική παρακαταθήκη των πολιτισμών του παρελθόντος, αλλά ανιχνεύονται στην ίδια μας τη γλώσσα, στα μεγάλα θρησκευτικά, πολιτικά, φιλοσοφικά κείμενα ανά την υφήλιο, αποτελώντας μάλιστα πολύ συχνά και την πηγή της έμπνευσής τους.

Σημάδια που αναγνωρίζονται στην ιστορία των εξεγέρσεων που συγκλόνισαν, εξαφανίζοντας και δημιουργώντας, πολιτισμούς και λαούς, σημάδια που είναι υπεύθυνα ακόμα και για την πρώτη χρήση της λέξης ελευθερία.

Το βιβλίο αυτό στον πυρήνα του αποτελεί έναν επικό ύμνο στην ελευθερία και στο είδος των υποσχέσεων που πρέπει να αρχίσουν να δίνουν οι άνθρωποι αν θέλουν να βγουν από την κρίση που δημιούργησε η οικονομικοποίηση των κοινωνικών σχέσεων και η ηθική της.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Δημήτρης ΑναστασόπουλοςΧρέος. Μια ιστορία για την πιο διαδεδομένη λέξη των καιρώνΠεριοδικό "Έψιλον"16/2/2014
Θανάσης Α. ΒασιλείουΣαρωτική αφήγηση της ιστορίας του χρέους"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"2/2/2014