Βιβλίο
Επιστημονικές ανταλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, 1870 -1933
Επιρροές και επεξεργασίες

Συλλογικό έργο
Μιχάλης Μ. Ψαλιδόπουλος
Γιώργος Στασινόπουλος
Θανάσης Γκιούρας
Αλέξανδρος-Ανδρέας Κύρτσης
Παναγιώτης Γ. Κιμουρτζής
Δημήτρης Ν. Λαμπρέλλης
Γιώργος Κόκκινος
Μάρκος Καρασαρίνης
Βασίλης Α. Μπογιατζής
Παναγιώτης Αναστασιάδης
Τίτος Κ. Μαρκόπουλος
Επιμέλεια: Μιχάλης Μ. Ψαλιδόπουλος
Αθήνα
Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις
Αριθμός Έκδοσης: 1
2013
σ. 190
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-7800-55-8
Ανοικτό Σεμινάριο Οικονομικής Ιστορίας
Κυκλοφορεί
Τιμή: 12.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 22-01-2014)
Περίληψη:

Η κυριαρχία της γερμανικής επιστήμης (και της επιστημονικής παράδοσης) στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα του τέλους του 19ου και της πρώτης φάσης του 20ο αιώνα, επηρέασε και την Ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα - καθώς μάλιστα το Πανεπιστήμιο Αθηνών εν πολλοίς ακολούθησε από την ίδρυσή του το γερμανικό πρότυπο.

Από την επήρεια της γερμανικής Ιστορικής Σχολής στην οικονομική σκέψη (και στην διαμόρφωση οικονομικής πολιτικής) και στην δημοσιονομική πολιτική στην Ελλάδα μέχρι την διαμόρφωση της κοινωνιολογικής σκέψης, ή πάλι από την διαρθρωτική/οργανωτική επίδραση του Γερμανικού πανεπιστημίου στο Ελληνικό μέχρι τις νιτσεϊκές επιρροές ή και την παρουσία της ευγονικής στην δημόσια συζήτηση, ο συλλογικός αυτός τόμος φωτίζει πτυχές που ίσως όλοι υποψιάζονται ή και προσεγγίζουν, όμως σπάνια συνειδητοποιούν και γνωρίζουν στην πληρότητά του. Βοηθάει έτσι στην επίγνωση των πραγμάτων και τον παραμερισμό των υπεραπλουστεύσεων που τόσο "φοριούνται".
Μια διαφωτιστική ξενάγηση, που λειτουργεί και ερμηνευτικά από πολλές πλευρές.

Περιέχονται τα κείμενα:
- Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, Προλογικό σημείωμα
- Γιώργος Στασινόπουλος, "Η επήρεια της γερμανικής Ιστορικής Σχολής στην οικονομική σκέψη και πολιτική στην Ελλάδα, 1870-1939"
- Θανάσης Γκιούρας, "Η γερμανική επιστημονική παράδοση του 19ου αιώνα και η ελληνική δημοσιονομική θεωρία"
- Αλέξανδρος-Ανδρέας Κύρτσης, "Γερμανικές καταβολές της ελληνικής κοινωνιολογικής σκέψης: Φανερές διαδρομές και υπόγειες αμφιθυμίες"
- Παναγιώτης Γ. Κιμουρτζής, "Η γερμανική επιρροή στην ίδρυση και λειτουργία του Πανεπιστημίου Αθήνων"
- Δημήτρης Ν. Λαμπρέλλης, "Ένα σκοτεινό κεφάλαιο της πρόσληψης του Νίτσε στην Ελλάδα: Ο νιτσεϊσμός του Πέτρου Βλαστού ως κοινωνικός-φυλετικός ρατσισμός και ευγονική"
- Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, "Έλληνες διδάκτορες οικονομικών επιστημών στην Γερμανία του μεσοπολέμου"
- Γιώργος Κόκκινος, Μάρκος Καρασαρίνης, "Ευγονικές διαδρομές: Γερμανία - Ελλάδα, c. 1925-1945"
- Βασίλης Α. Μπογιατζής, "Ο πόθος για μια συντηρητική επανάσταση: Γερμανικές επιρροές στην πολιτικοποίηση επιστήμης και τεχνολογίας κατά τη διάρκεια του ελληνικού μεσοπολέμου"
- Παναγιώτης Γ. Αναστασιάδης, "Επιστημονικές ανταλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, 1870-1940: επιρροές και επεξεργασίες στον τομέα της Ιατρικής"
- Τίτος Κ. Μαρκόπουλος, "Κοινωνικοικονομικές και κοινωνικοπολιτισμικές συνέπειες αλλοδαπών νομικών εμφυτευμάτων στην Ελλάδα την εκατονταετία 1830-1930"
Βιογραφικά σημειώματα